c S
Dnevne novosti

Brammertz bi u ponedjeljak trebao biti na ministarskom sastanku EU-a

07.12.2009 08:02 BRUXELLES, 4. prosinca 2009.Hina Ministrima vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, koji se sastaju u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, trebao bi se pridružiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz, doznaje se iz diplomatskih izvora.
Jedna od tema sastanka ministara vanjskih poslova EU-a je i proširenje EU-a. Očekuje se da će šefovi diplomacija usvojiti zaključke o strategiji proširenja koje je u listopadu objavila Europska komisija, te o napretku svake pojedine zemlje kandidata i potencijalnog kandidata.

Diplomatski izvori najavljuju mogućnost odmrzavanja Privremenog sporazuma sa Srbijom, čemu se do sada protivila Nizozemska zbog nedovoljne suradnje Beograda s Haškim sudom. Brammertz bi trebao doći na ministarski sastanak kako bi odgovarao na njihova pitanja. On je u izvješću Vijeću sigurnosti ocijenio da je Srbija od njegova posljednjeg izvješća u lipnju nastavila poboljšavati suradnju s Tužiteljstvom, uz bržu dostavu dokumenata i bolji pristup arhivama.

Naglasio je međutim, da uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje glavni prioritet Tužiteljstva i najkritičniji aspekt suradnje s vladom u Beogradu. Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen ocijenio je Brammertzovo izvješće "pozitivnim" za Srbiju te najavio da će sa svojim kolegama razgovarati o tome što to znači u kontekstu približavanja Srbije EU-u. Ministri bi mogli Brammertza pitati i o hrvatskoj suradnji budući da zbog topničkih dnevnika neke zemlje, među njima Nizozemska i Velika Britanija, odbijaju dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Brammertz je u svom istupu pred Vijećem sigurnosti UN-a u četvrtak pozdravio napore koje ulaže hrvatska vlada na pronalaženju nestalih topničkih dnevnika iz operacije Oluje 1995., i pozvao da se hitno poduzmu sve potrebne mjere kako bi se dovršila "sveobuhvatna i vjerodostojna istraga" o tim dokumentima, čiju dostavu njegov ured traži od Hrvatske od 2007. On je pozdravio "osobnu inicijativu premijerke Jadranke Kosor" na temelju koje je u listopadu ove godine osnovana međuresorna radna skupina s ciljem da locira te dokumente, posebno zato što, kako je naglasio, "praktično nije bilo aktivnosti na administrativnoj istrazi" od njegova posljednjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN u lipnju ove godine.

Stalni odbor zemalja članica EU-a (COREPER) nije u petak stigao usuglasiti nacrt zaključaka o proširenju te će svoj sastanak nastaviti i u ponedjeljak prije podne. Švedsko je predsjedništvo predložilo COREPER-u da se osnuje ad hoc radna skupina za izradu nacrta toga ugovora. COREPER također treba pripremiti nacrt zaključaka o prijedlogu financijskog paketa što ga je Europska komisija pripremila za prve dvije godine članstva Hrvatske u EU-u. Europska komisija je potkraj listopada pripremila glavne elemente prijedloga financijskog paketa prema kojem bi Hrvatska u prve dvije godine članstva dobila nešto preko 3,5 milijardi eura iz europskih fondova, a siječanj 2012. navodi se kao pretpostavljeni datum njezina ulaska u Europsku uniju.

U dokumentu se polazi od "radne pretpostavke" da će Hrvatska biti članica EU-a od siječnja 2012. ako budu ispunjeni uvjeti za članstvo. Od ministarskog sastanka u ponedjeljak Makedonija je očekivala određivanje datuma za početak pregovora, kao što je to predložila Europska komisija u svom izvješću o napretku za tu zemlju. Međutim, prema diplomatskim izvorima o tome nema suglasnosti zemalja članica. Makedonija ima status kandidata od prosinca 2005., ali još uvijek nema datuma za početak pregovora. Glavni problem je u njezinu sporu oko imena sa susjednom Grčkom.