c S
Dnevne novosti

Veleposlanik RH u Beogradu: Dat ćemo prijevode acquisa i BH i Crnoj Gori

07.12.2009 08:06 BEOGRAD, 5. prosinca 2009.(Hina) Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak izjavio je na međunarodnom skupu omladinskih nevladinih udruga, da je Hrvatska, kao zemlja koja je u regiji najdalje otišla na putu ka članstvu u Europskoj Uniji, spremna u tome pomoći svim zemljama regije koje imaju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Unijom, kad god to može i kad god one za to izraze potrebu.
"Hrvatska je rekla da će dati i da želi dati prijevode pravnih stečevina EU (acquis communautaire), ne samo Srbiji već i svim zemljama koje budu počele pregovore sa EU, prvenstveno misleći na one zemlje koje su sličnoga govornoga područja, prema tome razgovaramo o Bosni i Hercegovini i o Crnoj Gori", rekao je Kuprešak.

Hrvatski veleposlanik istaknuo je da Hrvatska za to neće tražiti nikakvu nadoknadu i da će to biti gesta dobre volje jer je ubrzavanje europskih integracija zemalja SSP-a i hrvatski interes, demantirajući time pojedine beogradske tiskane medije koji su proteklih dana prenijeli da Hrvatska neće ustupiti prijevode Srbiji, kako je ranije najavila. Kuprešak je također kazao da se europski projekt ne može i ne smije smatrati dovršenim dok sve zemlje regije ne budu u potpunosti integrirane u EU i da je to jedini način za postizanje trajne stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta na tim prostorima.

Ravnatelj Direkcije za zapadni Balkan u Europskoj komisiji Pierre Mirel ocijenio je neutemeljenom zabrinutost koju su mu, kako je rekao, prenijeli pojedini dužnosnici iz balkanske regije, da će Unija "zatvoriti svoja vrata" nakon prijama Hrvatske u članstvo. Kao najveće izazove pred zemljama zapadnog Balkana u njihovim europskim integracijama Mirel je naveo konsolidaciju vladavine prava, rješavanje međusobnih graničnih sporova, osiguranje tranzicijske pravde za šta je ključan završetak progona ratnih zločinaca, kao i potrebu za daljim razvojem regionalne suradnje u cilju rješavanja statusa izbjeglih i interno raseljenih osoba.

Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack istaknula je kako zemlje koje žele postati članicama Unije moraju imati dobre odnose sa svojim susjedima te da je u interesu Unije da zemlje zapadnog Balkana budu primljene u članstvo. Proces pomirenja je, kako je dodala, u regiji zaista potreban i na tom putu kamen temeljac je razgovor među kulturama. Mladim aktivistima obratili su se i ravnateljica Ureda za europske integracije vlade Srbije Milica Delević, ravnateljica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić te predsjednik Nacionalnog vijeća za europske integracije Crne Gore Nebojša Medojević.

Trodnevni skup "Beogradski summit 2009" od 4. do 6. prosinca organizira nevladina udruga Inicijativa mladih za ljudska prava sa ciljem uspostave trajnog dijaloga i suradnje mladih aktivista za ljudska prava i predstavnika civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana, te stalne komunikacije budućih mladih lidera iz regije s dužnosnicima EU.