c S
Dnevne novosti

SAD i Rusija dogovorili pridržavanje odredbi START-a do novog sporazuma

07.12.2009 07:59 MOSKVA/WASHINGTON, 4. prosinca 2009.Hina Rusija i Sjedinjene Države dogovorile su da će se pridržavati odredbi Sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja START I, kojem kroz nekoliko sati ističe važenje, dok ne usuglase sporazum koji će ga naslijediti, priopćio je Kremlj a potvrdila Bijela kuća.
U priopćenju se prenosi zajednička izjava ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva i predsjednika SAD-a Baracka Obame, u kojoj oni jamče nastavak zajedničkog rada u duhu isteklog sporazuma START I iz 1991. "Mi izražavamo našu predanost nastavku zajedničkog rada u duhu sporazuma START I nakon njegova isteka, kao i našu čvrstu namjeru da osiguramo da novi sporazum o strateškom naoružanju stupi na snagu u najskorijem roku", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Bijela kuća je najavila da planira u subotu objaviti istovrsno priopćenje, izvijestio je Associated Press. U međuvremenu, ruski i američki pregovarači nastavljaju s intenzivnim pregovorima kako bi postigli sporazum koji treba naslijediti START I, kojem važenje ističe u petak u 19:00 sati po istočnoameričkom vremenu (subota, 03:00 sata po moskovskom).

Dogovor o pridržavaju odredbi START-a do daljnjega, izgleda da znači da će dvije strane nastaviti poštivati ograničenja o količinama oružja i dopustiti inspektorima da provjere poštivanje tih ograničenja, navodi AP. Diplomati u Moskvi i Washingtonu govore o postizanju sporazuma do kraja godine, iako nije jasno hoće li se dva predsjednika moći sastati za ceremoniju potpisivanja. "Intenzivan rad na pripremama za potpisivanje privodi se kraju", navelo je u e-mailu novinskim agencijama rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije u petak, ne navodeći dodatne pojedinosti o razgovorima.

Novi sporazum treba biti polazište za rusko i američko strateško nuklearno razoružanje, a njegovi okviri koji su dogovoreni tijekom srpanjskog rusko-američkog summita u Moskvi predviđaju ograničenje nuklearnih arsenala na 1,500 do 1,675 operativnih bojevih glava i 500 do 1,000 sredstava za njihovu isporuku, odnosno interkontinentalnih raketa i strateških bombardera. START I obvezuje dvije strane na ograničenje broja bojevih glava na 6,000 a broja sredstava za njihovu isporuku na 1,600.

Godine 2002. postignut je dopunski sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja, poznat kao Moskovski sporazum, koji predviđa smanjivanje nuklearnih arsenala SAD i Rusije na 1,700 do 2,200 bojevih glava do prosinca 2012. godine.