c S
Dnevne novosti

Sabor raspravlja o prilagođavanju hrvatskog sektora ribarstva s europskim

08.12.2009 08:01 ZAGREB, 7. prosinca 2009.(Hina) Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti raspravom o konačnom tekstu Zakona o strukturnoj potpori i uređenju tržišta u ribarstvu, kojim se ribarska politika usklađuje s propisima Europske unije, odnosno s jedinstvenom europskom ribarskom politikom.
Upravo zbog tog usklađivanja, ističu u Vladi, nužno je sustav strukturnih potpora u ribarstvu prilagoditi onom u EU, što će, vjeruju, omogućiti daljnji razvoj sektora ribarstva i povećati njegovu konkurentnost, unaprijediti proizvodne kapacitete u uzgoju i prerađivačkoj industriji te zaštititi okoliš.

U Banskim dvorima naglašavaju važnost tog sektora za ukupno gospodarstvo Hrvatske, posebice jer ribarstvo ostvaruje stalni suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom. Predloženi zakon je i jedno od mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja o ribarstvu.

Na dnevnom redu je i još nekoliko zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima EU, a čijim bi donošenjem Sabor ispunio plan usklađivanja za ovu godinu.