c S
Dnevne novosti

U Hrvatskoj projekt PHARE 2006. za gospodarenje opasnim otpadom

08.12.2009 08:02 ZAGREB, 7. prosinca 2009.(Hina) Za sustav gospodarenja otpadom Hrvatska je razvila zakonodavnu regulativu donoseći brojne strategije i planove, a veliki izazov i dalje je uspostava sustava "na terenu" posebice u zbrinjavanju opasnog otpada, istaknuto je u Zagrebu na predstavljanju EU programa PHARE 2006., projekta za razvoj sustava gospodarenja opasnim otpadom u Hrvatskoj.
U program je uključena identifikacija i upravljanje "kriznim točkama" u Hrvatskoj i za to će od prosinca 2008. do studenoga 2010. biti namijenjeno 2,5 milijuna eura iz sredstava EU. Normativno, tehnički i novčano riječ je o velikim izazovima za Hrvatsku i zato je važno sve dobro pripremiti za prihvaćanje odgovarajućih standarda u zaštiti okoliša.

EU tu može pomoći kroz europske direktive kojima se propisuje kako valja odlagati opasni otpad i slično pa će neprimjereno odlaganje, osim što je nemoralno, postati i nezakonito, kazao je drugi tajnik Delegacije EU u Hrvatskoj Richard Masa.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski naveo je da je sustav gospodarenja otpadom u potpunosti uspostavljen u prikupljanju i obradi starih guma i ulja te djelomično baterija dok gospodarenje medicinskim otpadom još nije riješeno. "Počeli smo sa sanacijom 'crnih točaka', a vodimo računa i o tome za što će se koristiti budući sanirani prostor", kazao je Ružinski ističući spremnost i odlučnost u sanaciji odlagališta što su iskazane kroz dogovor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i pojedinih lokalnih zajednica da se novac utrošen za sanaciju kasnije namiri prodajom zemljišta. Tim će se projektom, uz ostalo, utvrditi akcijski plan saniranja odlagališta fosfor gipsa tvornice gnojiva Petrokemije d.d. iz Kutine i plan sanacije područja Tvornice vijaka DIV d.o.o. iz Knina.

"Bit će to dva primjera kako postupati kada je riječ o identifikaciji izvora, tipovima i količini opasnog otpada", kazala je državna tajnica Josipa Blažević Perušić i izvijestila kako su, zasad, s terena uzeti uzorci opasnog otpada. Navela je da je Inspekcija zaštite okoliša lani obavila 6.600 nadzora u kojima je utvrđeno čak 70 posto povreda primjene propisa o otpadu, no ohrabruje činjenica da je, nakon prvog upozorenja, većina 'ušla' u zakonski okvir.

Osim toga, navodi, 2008. je izdano 111 dozvola za gospodarenje opasnim otpadom, od čega najviše za skupljanje i oporabu, a za neopasni otpad izdano je još dodatnih 400 dozvola. Sudionici skupa istaknuli su važnost podizanja svijesti u zaštiti okoliša i sudjelovanja nevladinih udruga u sličnim projektima.