c S
Dnevne novosti

Verhagen ne vidi mogućnost da se sada deblokiraju pregovori u poglavlju 23

08.12.2009 08:09 BRUXELLES, 7. prosinac 2009.Hina Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen izjavio je da u ovom trenutku ne vidi mogućnost deblokade u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, dok Hrvatska ne odgovori na zahtjeve glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza.
"U sadašnjoj situaciji ne vidim mogućnost skorog otvaranja pregovora u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), ali, naravno, nadam se da će odgovor hrvatskih vlasti na upit tužitelja Brammertza o dokumentima koji mu trebaju omogućiti otvaranje tog poglavlja", rekao je Verhagen u Bruxellesu nakon što je glavni haški tužitelj Serge Brammertz odgovarao na pitanja ministara vanjskih poslova o suradnji Hrvatske i Srbije s Haškim sudom.

Brammertz je pozvan na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, koji je započeo u ponedjeljak popodne. Verhagen je rekao da je Brammertz uspostavio stalni kontakt s hrvatskim vlastima i dođe li do napretka u pitanju topničkih dnevnika on će odmah obavijestiti Europsku uniju koja je spremna to pitanje ponovno razmotriti. Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije nisu u ponedjeljak do večere završiti raspravu o proširenju tako da je formalno donošenje zaključaka ostavljeno za utorak, stoga je otkazana i predviđena konferencija za novinare.

Zapelo je na usuglašavanju zaključaka o Makedoniji, koja je od ovoga sastanka očekivala datum za početak pregovora. Međutim, prema diplomatskim izvorima, ne postoji nikakvi izgledi da Makedonija dobije datum. Tijekom radne večere ministri će razgovarati o Turskoj, a zaključci o proširenju i napretku zemalja kandidata formalno bi trebali biti usvojeni u utorak ujutro. Ministri su bez rasprave potvrdili ranije usuglašene odluke na razini COREPER-a o uspostavi ad hoc radne skupine za izradu nacrta Ugovora o pristupanju s Hrvatskom te prihvatili prijedlog financijskog paketa za prve dvije godine hrvatskog članstva u EU-u.