c S
Dnevne novosti

RH: Deklaracija o neovisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom

08.12.2009 08:05 ZAGREB, 7. prosinca 2009.(Hina) Hrvatska je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu poručila da Deklaracija o neovisnosti Kosova, usvojena na izvanrednom zasjedanju Skupštine Kosova 17. veljače 2008., "nije u suprotnosti ni s jednom odredbom međunarodnog prava" i da njome nije prekršeno nijedno načelo međunarodnog prava ili obvezujuća odluka međunarodne zajednice u odnosu na status Kosova.
"Naše je stajalište da ne postoji nijedna odredba međunarodnog prava koja regulira a kamoli brani donošenje Deklaracije neovisnosti", rekla je zastupnica Hrvatske Andreja Metelko Zgombić poručivši da Hrvatska tvrdi da ta Deklaracija "nije u suprotnosti s međunarodnim pravom".

Hrvatska je svoja stajališta izlagala petog dana rasprave pred Sudom pravde koji treba dati savjetodavno mišljenje o pitanju je li jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom. Hrvatska je predstavnica poručila da je Kosovo kao autonomna pokrajina u bivšoj SFRJ imala, temeljem Ustava bivše države, "snažne elemente državnosti" koji su mu omogućili da uživa status koji je odgovarao statusu drugih konstitutivnih republika u federaciji. Tu je autonomiju Srbija u ožujku 1989. ukinula kršeći tada važeći ustav SFRJ. Nakon toga slijedila je višegodišnja sustavna represija kosovskih Albanaca koji su, pak, ogromnom većinom svoju volju za neovisnošću izrazili na referendumu, podsjetila je hrvatska predstavnica. Ona je kazala i da, unatoč svim naporima međunarodne zajednice, nikada nije postignuto dogovorno rješenje Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova.

Hrvatska je priznala Kosovo 19. ožujka 2008., a diplomatske odnose uspostavila je u lipnju iste godine. Hrvatska je jedna od tridesetak zemalja koje pred ICJ-om u usmenoj raspravi izlažu stajališta o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti.