c S
Dnevne novosti

Barroso: u Kopenhagenu moguć dogovor, ne i potpisivanje sporazuma

09.12.2009 08:03 PARIZ, 8. prosinca 2009.(Hina/AFP) Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da potpisivanje sporazuma o klimi na UN-ovu summitu u Kopenhagenu nije vjerojatno, ali da je dogovor moguć.
"Ne vjerujem da će u Kopenhagenu biti potpisan sporazum, to nije moguće, nije pripremljeno, neki naši partneri nisu spremni", rekao je Barroso za francuski televizijski kanal Canal+. "Sada pokušavamo postići dogovor koji ćemo poslije uobličiti u zakon kako bi postao sporazum", objasnio je.

Novi globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena trebao bi zamijeniti protokol iz Kyota koji istječe 2012. "Vjerujem da je u Kopenhagenu moguće postići dogovor", dodao je, precizirajući kako govori o "dogovoru o glavnim elementima, ponajprije ograničenju emisije stakleničkih plinova za najindustrijaliziranije zemlje te financijskoj pomoći zemljama u razvoju za prilagodbu toj prijetnji".

Po diplomatskim izvorima, EU bi zemljama u razvoju za iduće tri godine mogao ponuditi pomoć od jedne do tri milijarde eura, objavio je u nedjelju Financial Times Deutschland. Odluka o tomu bit će donesena na summitu EU-a u Bruxellesu u četvrtak i petak. "Treba postići dogovor, a Europa je pružila primjer", istaknuo je Barroso.

"Jedini smo u obliku zakona, a ne samo političkih deklaracija, usvojili ograničenje emisije CO2 od 20 posto do 2020., a spremni smo i na više ako se obvežu i drugi, što još nije slučaj", zaključio je. Summit u Kopenhagenu počeo je u ponedjeljak i traje 12 dana.