c S
Dnevne novosti

Lopezo Garrido: nema bitnih prepreka za hrvatski ulazak u EU

09.12.2009 08:04 BRUXELLES, 8. prosinac 2009.Hina Hrvatska bi uskoro trebala postati članicom Europske unije jer nema bitnih prepreka za to i tu je riječ samo o ispunjavanju mjerila koje je postavila Europska unija, izjavio je u Bruxellesu državni tajnik u španjoloskom ministarstvu vanjskih poslova Diego Lopez Garrido.
"To je pitanje ispunjavanja mjerila koje je postavila Europska unija i stoga Hrvatska može skoro biti dio Unije jer nema bitnih prepreka", rekao je Lopez Garrido, ističući "dobro ozračje između Hrvatske i Slovenije" nakon što su postigli dogovor o načinu rješavanja otvorenog graničnog pitanja.

Diego Lopez Garrido predstavio je prioritete predstojećeg španjolskog predsjedništva EU-a na tribini u organizaciji Centra za europsku politiku. Na pitanje može li Hrvatska završiti pregovore do kraja španjolskog predsjedništva, to jest do početka srpnja sljedeće godine, Lopez Garrido je rekao da "ne zna, ali da bi želio da se to dogodi". Upitan zašto u svom uvodnom izlaganju nije uopće spomenuo proširenje među španjolskim prioritetima, Lopez Garrido je rekao da je "proširenje prioritet svakog predsjedništva".

"Proširenje je sama srž Europske unije i svaka europska zemlja koja ispunjava kopenhaške kriterije može zatražiti članstvo u Uniji. Ali, svaka zemlja koja želi u Uniju mora ispuniti stroge uvjete", rekao je. Španjolska je prva zemlja koja preuzima rotirajuće predsjedništvo nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

Uloga zemlje predsjedateljice ubuduće će biti manje vidljiva, jer će predsjedanje Europskim vijećem, koje okuplja šefove država ili vlada, preuzeti stalni predstavnik Europskog vijeća Herman van Rompuy. Predsjedanje Vijećem za vanjske poslove preuzet će visoka predstavnica za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Catherine Ashton. Međutim, svim ostalim formacijama Vijeća EU-a, među ostalim i Vijećem za opće poslove, koje se bavi proširenjem, predsjedat će i dalje zemlja predsjedateljica koja se mijenja svakih šest mjeseci.

Lisabonski ugovor uvodi još jednu novinu kod rotirajućeg predsjedništva. Ubuduće će se program predsjedništva donositi za razdoblje od 18 mjeseci, to znači za tri predsjedništva zaredom. Španjolska je prva u trojci koju čine još Belgija i Mađarska. Svaka od zemalja u predsjedavajućoj trojci daje svoj pečat zajednički dogovorenom programu. Španjolska je među svoje prioritete uvrstila gospodarski oporavak i stvaranje novih radnih mjesta, uspostavu novog sustava za nadzor financijskog sustava, borbu protiv nasilja nad ženama te jačanje globalne uloge EU-a u svijetu.