c S
Dnevne novosti

DORH: Svi ugovori o prodaji INE zatraženi još krajem studenoga

09.12.2009 08:05 ZAGREB, 8. prosinca 2009.(Hina) Nakon što je predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio da bi USKOK o uvjetima prodaje INE mađarskom MOL-u trebao ispitati bivšeg premijera Ivu Sanadera i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca Državno odvjetništvo RH je priopćilo da je sve ugovore o odnosima tih naftnih kompanija zatražilo još 20. studenog.
"Dostava ugovora je zatražena radi utvrđivanja je li sklopljenim ugovorima eventualno nanesena šteta Republici Hrvatskoj", objavio je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici. Dostavu svih ugovora vezanih za odnose INE i MOL-a, među kojima i glavni Ugovor o plinskom poslovanju, od nadležnih institucija zatražili su odmah nakon što je Vlada na svojoj internetskoj stranici objavila Prvu izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničarima dviju naftnih tvrtki.

Mesić je gostujući jučer na Hrvatskom radiju izjavio da unatoč tome što je javno objavljen ugovor o prodaji dionica hrvatske naftne kompanije MOL-u još uvijek nije poznato što je Hrvatska tom prodajom dobila odnosno "o kojim se novcima radi". Ponovio je da je u više navrata od Sanadera tražio da mu predoči uvjete prodaje INE, a da je svaki put dobivao odgovor kako je sve dogovorio bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

Predsjednikov poziv USKOK-u danas je u Saboru podržao i SDP-ov zastupnik Slavko Linić, koji je Sanadera i Polančeca optužio da su tim poslom oštetili državu za dvije do tri milijarde kuna. Linić je kazao da je grijeh Sanadera i Polančeca što su kroz kupnju tvrtke Plinacro, koja je bila u sastavu Ine, mađarskome MOL-u vratili dio novaca kojim je ta tvrtka kupila dionice Ine.