c S
Dnevne novosti

Predsjednik Mesić s Preinerom o bilateralnim odnosima, regiji, EU-u

09.12.2009 08:00 ZAGREB, 7. prosinca 2009.(Hina) Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je u Zagrebu predsjednika Saveznog vijeća austrijskog parlamenta Erwina Preinera s kojim se suglasio da u razvoju prijateljskih odnosa između dviju zemalja osobitu ulogu imaju Gradišćanski Hrvati, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.
Preiner je rekao da posebnu pozornost treba posvetiti suradnji na području kulture, turizma i sporta, jer to stvara pogodnu osnovu za razvoj ukupni bilateralnih odnosa, stoji u priopćenju. Predsjednik Mesić iznio je austrijskom dužnosniku svoje viđenje stanja u regiji, ističući posebno opasnost od separatističkih težnji u dijelu Bosne i Hercegovine.

Prema priopćenju, podsjetio je da se Hrvatska zauzima da visoki povjerenik Međunarodne zajednice i posebni predstavnik Europske unije Valentin Inzko dobije jaču međunarodnu podršku. Preiner je u razgovoru s Mesićem izrazio čvrsto uvjerenje da će Hrvatska u slijedećoj godini završiti tehničke pregovore o članstvu u Europskoj uniji te uskoro postati punopravna članica Unije, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.