c S
Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa neće komentirati Petračevu molbu za pomilovanje

09.12.2009 08:03 ZAGREB, 8. prosinca 2009.(Hina) Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da neće objavljivati ni komentirati svoje prijedloge povodom pojedinih molbi za pomilovanje prije nego što predsjednik Republike o njima odluči.
U medijima je danas objavljeno da se ministar pravosuđa Ivan Šimonović strogo protivi pomilovanju Hrvoja Petrača, čiju molbu bi Komisija za pomilovanja za tjedan dana trebala razmatrati i odlučiti hoće li predsjedniku Stjepanu Mesiću predložiti pomilovanje ili odbijanje molbe. Mediji nagađaju da je ministar protiv pomilovanja zbog Petračeva ponašanja tijekom služenja kazne u Lepoglavi kada je uživao u nizu pogodnosti na koje nije imao pravo prema zatvorskim pravilima.

"Ministarstvo pravosuđa u potpunosti poštuje ustavne i zakonske ovlasti predsjednika Republike u postupku pomilovanja i neće obznanjivati ni komentirati svoje prijedloge povodom pojedinih molbi za pomilovanje prije nego što predsjednik o njima odluči", stoji u priopćenju Ministarstva iz kojega podsjećaju da je odlučivanje o pomilovanju u isključivoj nadležnosti predsjednika Republike.

On svoje odluke o pomilovanju kao aktu milosrđa donosi potpuno samostalno, pri čemu mu pomaže Komisija za pomilovanja koju sam imenuje. U Ministarstvu kažu da oni u postupku pomilovanja daju svoj prijedlog o svakoj podnesenoj molbi temeljem izvješća iz više izvora i prema unaprijed utvrđenim objektiviziranim kriterijima te da taj prijedlog ne obvezuje Komisiju za pomilovanja.

Molbu za pomilovanje Petrač je podnio još u srpnju ove godine, a Ministarstvo pravosuđa je cijeli spis zajedno sa zahtjevom dostavilo Komisiji za pomilovanja. Zbog nezakonitih pogodnosti koje je Petrač imao u lepoglavskoj kaznionici, ministar pravosuđa Šimonović je smijenio državnog tajnika za zatvorski sustav Ivana Damjanovića, a nekoliko zaposlenika u Upravi za zatvorski sustav poslao je na stegovni postupak. Hrvoje Petrač je od 2005. u zatvoru, gdje služi šestogodišnju kaznu zbog sudjelovanja u otmici sina Vladimira Zagorca te na godinu i osam mjeseci za iznudu novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna.