c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o prijedlogu Zakona o vodama

10.12.2009 08:05  ZAGREB, 9. prosinac 2009.(Hina) Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu Zakona o vodama kojim se zaštićuje voda i vodni okoliš kao opće dobro, definira upravljanje rizicima od štetnog djelovanja, vrste i sadržaj vodopravnih akata te sve vrste koncesija, a utvrđuju se i institucije nadležne za upravljanje vodama.
Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Zdravko Krmek naglasio je da su predloženim zakonom vodni resursi i sva izvorišta zaštićeni kao opće dobro, tako da pojedinac ne može postati vlasnik vodnih resursa i izvorišta.

Objasnio je da zakon predviđa definiranje zona oko izvorišta koje će imati status vodnog ili javnog vodnog dobra, čime će se, istaknuo je, onemogućiti da pojedinci kupuju zemljišta s izvorima, a zatim dobiju koncesiju za eksploataciju, što je dosadašnje stanje. "Država će imati pravo prvokupa", naglašava Krmek objašnjavajući kako će svaki vlasnik zemljišta s izvorištem morati to zemljište, ako ga prodaje, prvo ponuditi državi.

O zakonskom prijedlogu provedena je široka javna rasprava, naveo je, u kojoj je konzultirana Udruga županija, gradova i općina, GSV, HGK, udruge za zaštitu okoliša i komunalna poduzeća, a bio je i na internetskim stranicama, te su svi građani mogli iznijeti svoje primjedbe. Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar upozorio je da sindikati, kao član GSV-a, nisu podržali prijedlog zakona.

Prijedlogom zakona uređuju se pravni status voda, vodnoga dobra i vodnih građevina, upravljanje kakvoćom i količinom voda, zaštita od štetnog djelovanja voda, djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje, posebne djelatnosti za potrebe upravljanja vodama, institucionalni ustroj obavljanja tih djelatnosti i druga pitanja vezana za vode i vodno dobro. Cilj je zakona osiguranje dovoljnih količina kvalitetne pitke vode za vodoopskrbu stanovništva i različite gospodarske namjene, zaštita ljudi i njihove imovine od poplava i drugih oblika štetnog djelovanja voda, te zaštita vodnih i o vodi ovisnih eko-sustava, naglasio je državni tajnik.

Temeljem ovog zakona država će osnovati poduzeće koje će se baviti izvozom vode u treće zemlje, naveo je, rekavši kako Hrvatska dobiva upite od drugih zemalja , poput Izraela, koje imaju interes za uvoz "sirove vode" koju bi koristili za svoje potrebe. Osnovat će se i znanstvena institucija radi pružanja znanstvene podrške upravljanju vodama, a Hrvatske vode brinut će o sustavu obrane od poplava i bit će nadležna za izdavanje vodopravnih akata i vodni nadzor, te za sva pitanja bitna za vodno gospodarstvo. Zakon je usklađen sa Strategijom upravljanja vodama, s Okvirnom direktivom za vode EU i ostalih 9 vodnih direktiva EU.