c S
Dnevne novosti

MVPEI poziva na uklanjanje svih oblika diskriminacije

10.12.2009 08:06 ZAGREB, 9. prosinca 2009.(Hina) Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) pozvalo je u povodu Dana ljudskih prava 10. prosinca, na uklanjanje svih oblika diskriminacije i jačanje primjene međunarodnih ugovora na ovom području.
Na Dan ljudskih prava obilježava se usvajanje Opće deklaracije o ljudskim pravima, a ove se godine ujedno obilježavaju i 20. obljetnica Konvencije UN-a o pravima djeteta te 30. obljetnica Konvencije UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena koje je potpisala i Hrvatska.

MVPEI tim povodom poziva da se prisjetimo diskriminacije žena u svim državama i svim sferama života te ističe da je nužno poduzimati daljnje mjere koje će omogućiti dostizanje pune ravnopravnosti spolova. Hrvatska je prihvatila temeljne međunarodne instrumente o zaštiti ljudskih prava te nastavlja sudjelovati u njihovoj primjeni kao i u donošenju novih koji svojim idejama i postavkama šire dosege zaštite po mjeri suvremenog svijeta.

Zaštita i promicanje ljudskih prava integrirani su u načela hrvatske vanjske politike. Takvu politiku Hrvatska zastupa u globalnim i regionalnim tijelima te u bilateralnim kontaktima s drugim državama. Ovom prilikom, povodom obilježavanja Dan ljudskih prava, ističemo kako je nadogradnja i jačanje napora u sveobuhvatnoj zaštiti ljudskih prava smjer kojim će se Hrvatska nastaviti kretati i u budućnosti, stoji u priopćenju MVPEI-a.