c S
Dnevne novosti

Održan 5. sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

10.12.2009 08:07 BRUXELLES, 9. prosinac 2009.Hina Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, zajedničko tijelo koje čine predstavnici Europske komisije i država članica EU-a s jedne i predstavnici hrvatske vlade s druge strane, raspravljao je na sastanku u Bruxellesu o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napretku u hrvatskom usklađivanju s europskom pravnom stečevinom.
Riječ je o petom sastanku toga tijela od stupanja na snagu Sporazuma o stabilazaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU-a, 1. veljače 2005. godine. Sastankom je predsjedavala Alexandra Cas-Granje, ravnateljica u Općoj upravi za proširenje Europske komisije. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Davor Božinović, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

"Sastanak je održan u vrlo pozitivnom i produktivnom ozračju. Dvije strane su razmijenile stajališta o najnovijem napredovanju u pogledu političkih i ekonomskih kriterija te o hrvatskom napretku u usklađivanju s pravnom stečevinom Zajednice. Europska komisija osvrnula se na svoje najnovije Izvješće o napretku Hrvatske za 2009. godinu", kaže se u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Odbor je zabilježio napredak u provedbi reforme pravosuđa i istaknuo da je potrebno i dalje dosljedno ulagati napore kako bi se prevladale neke od njegovih slabosti, poboljšavajući njegovu nezavisnost i učinkovitost, uključujući smanjivanje broja neriješenih predmeta. Odbor je također naglasio važnost dodatnog poticanja reforme državne uprave. Zabilježen je napredak u borbi protiv korupcije kao i rezultati koje je do sada postigao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Istodobno, Odbor je naglasio potrebu za ulaganjem pojačanih napora u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije na svim razinama.

Odbor je ponovio kako je puna suradnja s Haškim sudom i dalje neophodna, dodaje se u priopćenju. Također se navodi da je Europska unija potaknula Hrvatsku da ponovno razmotri neke fiskalne mjere koje utječu na poslovno okruženje te je pozvala Hrvatsku da ukloni trgovinske mjere koje utječu na izvoz Europske unije. Odbor za stabilizaciju i pridruživanje zaključio je da je Hrvatska ostvarila značajan napredak na svom putu prema članstvu u EU i da treba nastaviti s provedbom sveobuhvatnih reformi, posebice u vezi s ispunjavanjem obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i u vezi s ispunjavanjem zahtjeva za zadovoljavanje svih kriterija članstva.