c S
Dnevne novosti

Zadnji summit EU-a pod rotirajućim predsjedništvom

11.12.2009 08:02 BRUXELLES, 10. prosinca 2009.Hina Čelnici zemalja članica Europske unije okupit će se u Bruxellesu na dvodnevnom summitu, prvi put od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, a sastankom će zadnji put predsjedati čelnik zemlje predsjedateljice.
Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora uvedena je dužnost stalnog predsjednika Europskog vijeća, tijela koje okuplja šefova država ili vlada, koji će ubuduće predsjedavati sastancima na vrhu. Iako je Lisabonski ugovor stupio na snagu 1. prosinca, ovim će summitom predsjedavati švedski premijer Fredrik Reinfeldt, a ne stalni predsjednik Herman van Rompuy, jer je još ranije dogovoreno da rotirajuće predsjedništvo u čijem mandatu stupi na snagu Lisabonski ugovor treba dovršiti posao do kraja.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, koji će ubuduće predsjedati sastancima na vrhu, predstavit će tijekom radne večere svoje viđenje rada Europskog vijeća, koje se do sada, po ocjenama mnogih, nije previše bavilo strateškim pitanjima i odlukama, nego usuglašavanjem zaključaka koji su zapeli na nižim razinama.

Klimatske promjene glavna su tema ovoga summita. Dio zemalja članica traži da Unija objavi brojke kojima misli pomoći zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena u sljedeće tri godine. Sastanak na vrhu EU-a održava se upravo u vrijeme međunarodne konferencije o klimi, koja u Kopenhagenu traje od 7. do 18. prosinca. Čelnici će razmotriti učinke privremenih mjera za prevladavanje financijske i gospodarske krize i razradu izlazne strategije o postupnom napuštanju tih mjera u skladu sa znakovima gospodarskog oporavka. Šefovi država ili vlada trebali bi poduprijeti dogovor postignut prošlog tjedna na ministarskoj razini o uspostavi novog sustava za nadzor financijskih tržišta, koji bi trebao ukloniti jedan od glavnih uzroka financijske krize.

Čelnici EU-a također bi trebali usvojiti Stockholmski program, novi akcijski plan u području pravosuđa i unutarnjih poslova za razdoblje 2010.-2014. Budući da na ovom summitu gotovo da i nema otvorenih pitanja, najveću pozornost javnosti privlači susret između francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i britanskog premijera Gordona Browna zbog napetosti izazvane izjavama Sarkozya o francuskom trijumfu nad Britancima pri imenovanjima povjerenika Europske komisije.

Sarkozy je rekao da imenovanje Michela Barniera za povjerenika za unutarnje tržište, što uključuje i nadzor financijskog tržišta, predstavlja pobjedu kontinentalnog modela kapitalizma nad anglasaksonskim modelom neobuzdane vjere u slobodno tržište. Obje strane niječu da postoji bilo kakva napetost i ističu da bilateralni susret vide kao priliku da se razjasni buduća uloga povjerenika Barniera u reguliranju financijskog nadzora, čega se Britanija pribojava zbog mogućnosti da londonski City izgubi ulogu vodećeg europskog financijskog centra.