c S
Dnevne novosti

Sabor donio paket pravosudnih zakona

14.12.2009 08:02 ZAGREB, 11. prosinca 2009.Hina Sabor je jednoglasno donio paket pravosudnih zakona, među kojima su i tri potpuno nova zakona, koja reguliraju do sada neregulirana područja - zakoni o probaciji, o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima te o pravosudnoj akademiji.
Zakonom o probaciji je, po uzoru na europska rješenja, uveden sustav izvršenja kazni za blaža kaznena djela izvan zatvora, odnosno na nadziranoj slobodi. Probacija bi trebala smanjiti broj ljudi u zatvorima, a time i poboljšati uvjete u postojećim zatvorskim kapacitetima. Dan probacije je tri puta jeftiniji od dana zatvora, a prvi rezultati novog sustava očekuju se za tri godine, budući da su potrebna velika početna ulaganja, koja će se dijelom namaknuti donacijama u međunarodnim projektima.

Zakon o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima jamči zaštitu temeljnih prava maloljetnika, koja se mogu ograničiti samo u iznimnim slučajevima i u granicama nužnim za ostvarivanje svrhe sankcije. Maloljetnicima, kao posebno osjetljivoj populaciji, posebno se jamči tajnost podataka iidentiteta. Podaci o njima mogu biti dostupni samo nadležnim tijelima za otkrivanje i progonpočinitelja kaznenih djela.

Zakonom o pravosudnoj akademiji određuje se pravni okvir Pravosudne akademije kao neovisne institucije, koja će provoditi početnu izobrazbu i osposobljavanje kandidata za samostalno, odgovorno i nepristrano obnašanje pravosudne dužnosti. Akademija će provoditi stručno obrazovanje vježbenika, sudskih savjetnika i kontinuirano usavršavanje pravosudnih dužnosnika.

Donesen je novi Zakon o elektroničkim medijima, o vodama i o financiranju vodnog gospodarstva, s EU je usklađen sustav potpora u ribarstvu i poljoprivredi. Nakon što su izglasovane sve raspravljene točke, u Saboru se očekuje početak rasprave o SDP-ovu zahtjevu za smjenom ministra mora, prometa i infrastrukture.