c S
Dnevne novosti

Predstavljen projekt osnivanja studija energetike i zašite okoliša u Šibeniku

14.12.2009 08:01 ŠIBENIK, 11. prosinca 2009.(Hina) U Šibeniku je osnovano Inicijativno vijeće sveučilišnog studija energetike i zašite okoliša, a za predsjednika je izabran dr. Tarzan Legović iz Instituta "Ruđer Bošković", rečeno je na tribini održanoj u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić na kojoj je predstavljen taj studij.
Prva zadaća Inicijativnog vijeća, kako je to objasnio Legović, bit će izrada Studije izvodljivosti što obuhvaća i izradu prijedloga nastavnog plana i programa. Članovi Inicijativnog vijeća studija energetike i zaštite okoliša još su i predstavnici instituta "Hrvoje Požar" i "Ekonerg", HEP - Obnovljivi izvori, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te Šibenske privatne gimnazije koja je i pokretač ovog projekta.

Očekuje se da bi studij energetike i zašite okoliša bio otvoren sljedeće akademske godine 2010./2011., a najkasnije za tri godine, istaknuli su u Inicijativnom vijeću. Potrebe gospodarstva za stručnjacima iz područja energetike i zaštite okoliša velike su i već sada u Hrvatskoj nedostaje takvih kadrova, rečeno je na tribini. Na prvu godinu upisalo bi se od 30 do 50 studenata, a studij bi bio smješten u bivšoj vojarni Palacin. Ta je vojarna proglašena neperspektivnom i već je podnesen zahtjev Središnjem uredu za gospodarenje državnom imovinom da se ona dodijeli za potrebe studija.

Šibenski gradonačelnik Ante Županović i župan Goran Pauk na tribini su kazali kako će sve poduzeti da Šibenik dobije tu vojarnu. Bivša vojarna Palacin obuhvaća dvije zgrade ukupne površine od 3000 četvornih metara te okoliš od oko 40.000 četvornih metara. Prostor bi se uređivao u fazama, a cilj je da se kroz nekoliko godina uredi kampus koji bi uz suvremeno opremljene predavaonice imao potrebne laboratorije i radionice, smještajne kapacitete za studente i profesore, sportske terene i restorane. Dio novca za uređenje planira se dobiti i iz predpristupnih europskih fondova, zaključeno je na predstavljanju studija energetike i zašite okoliša.