c S
Dnevne novosti

Jarnjak i Davutoglu o odnosima RH i Turske, suradnji u NATO-u i o regiji

14.12.2009 08:05 ZAGREB, 12. prosinca 2009.(Hina) Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak razgovarao je u Zagrebu s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom o odnosima dviju zemalja, suradnji Hrvatske i Turske u okviru NATO-a, te stanju u regiji, priopćeno je iz Sabora.
Sugovornici su se složili da su odnosi dviju zemalja prijateljski i sadržajni, a posebno je značajna činjenica da su i konkretizirani brojnim projektima i bilateralnim ugovorima. U razgovoru je izdvojena bogata međuparlamentarna suradnja koja najvjernije reflektira zajedničke želje dvaju naroda, kaže se u priopćenju.

Davutoglu je izdvojio iznimno dobru suradnju Hrvatske i Turske u NATO savezu, kako u sklopu mirovnih misija tako i kroz poticanje zemalja jugoistočne Europe da ubrzaju svoj put ka članstvu u toj organizaciji. Jarnjak je rekao da Hrvatska u ovom trenutku sudjeluje u 16 mirovnih misija diljem svijeta te da ga posebno raduje činjenica što se odluke u sudjelovanju u takvim misijama u Hrvatskome saboru donose gotovo konsenzusom.

Osvrnuvši se na stanje u regiji, sugovornici su se složili da je potrebno voditi proaktivnu politiku kako bi i ostale zemlje regije ubrzale svoj put prema euroatlantskim integracijama. U tome procesu značajnu ulogu ima i Hrvatska koja je ušla u završnu fazu pregovora za pristupanje EU-u, odnosno nada se završetku pristupnih pregovora do kraja prve polovice 2010., na čemu je Davutoglu čestitao Hrvatskoj.

Turski je šef diplomacije uputio poziv predsjedniku Hrvatskoga sabora Luki Bebiću da posjeti Tursku, te je potvrdio da će predsjednik turskog parlamenta Mehmet Ali Sahin posjetiti Hrvatsku slijedeće godine. Jarnjak je ovom prilikom i osobno izrazio sućut turskom izaslanstvu povodom nedavne tragedije koja se dogodila u rudniku pokraj grada Burse.