c S
Dnevne novosti

Zaklada "Zlatko Crnić" dodijelila 29 stipendija

15.12.2009 08:02 ZAGREB, 14. prosinca 2009.(Hina) Dvadeset i šest studenata te tri postdiplomanta prava dobilo je stipendije Zaklade "Zlatko Crnić" na svečanosti u Hrvatskoj odvjetničkoj komori.
Tih 29 stipendista u dosadašnjem su radu pokazali izvrsnost jer im je prosjek ocjena najmanje 4,7. Stipendije su dodijeljene za akademsku godinu 2009./10. i iznose 1200 kuna po studentu na mjesec, a postdiplomanti su dobili naknade za plaćanje školarina.

Prva na listi studentica - stipendistica je Ema Menđušić-Škugor iz Šibenika, dobitnica rektorove nagrade za studentski rad, s prosjekom ocjena 4,92, to jest 5,42. Drugi je student Luka Lambaša, također iz Šibenika, s prosjekom ocjena 5,0, to jest 5,2, uz objavljeni stručni rad u studentskom časopisu "Pravnik". Treći na listi dobitnika studentskih stipendija je Marko Bratković iz Nedelišća, dobitnik rektorove nagrade za studentski rad s prosjekom ocjena 4,7, to jest 5,2.

Predsjednik Zakladnog vijeća Danko Špoljarić čestitao je stipendistima jer su pokazali da su najbolji od najboljih. Svake je godine sve više kandidata koji se natječu za stipendiju Zaklade "Zlatko Crnić" i ispunjavaju kriterije, što govori o sve kvalitetnijem studiranju na svim hrvatskim pravnim fakultetima, rekao je Špoljarić. Zaklada nosi ime Zlatka Crnića, predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je poginuo u prometnoj nesreći.

Svrha Zaklade jest stipendiranje najboljih studenata, postdiplomanata i doktoranata prava, nagrađivanje znanstvenih i stručnih radova, promicanje pravničke struke i poticanje težnji za toliko potrebnom vladavinom prava u Republici Hrvatskoj.

U 16 godina djelovanja Zaklada "Zlatko Crnić" osigurala je oko 500 stipendija za studente i oko 50 stipendija za postdiplomante i doktorante. Na ovogodišnji natječaj za dodjelu stipendija za studente prava javila su se 73 kandidata, od kojih je 71 kandidat ispunio uvjete iz natječaja (minimalan prosjek ocjena 4,0). Od njih čak šest su dobitnici rektorovih i dekanovih nagrada. Na natječaj za potdiplomante i doktorante prava javilo se sedam kandidata. Troje postdiplomanata - Nevia Čičin-Šain, Tihana Benčić i Mia Lazić dobili su stipendije.

Član Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić istaknuo je da je 4,7 najslabiji prosjek ocjena koji su ostvarili stipendisti zaista za najiskrenije čestitke i razlog zbog kojega već 16 godina dodjeljuju novčanu pomoć, i to uspijevaju bez obzira na financijsku krizu. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin rekao da su malo tužni jer je to još jedna godina u kojoj nema bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Zlatka Crnića, ali i ponosni što su u svojim redovima imali takvog čovjeka te što je nastala takva zaklada koja će još dugo sve podsjećati na briljantnog stručnjaka, a nadasve čovjeka.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević rekla je u ime grada Zagreba da im preostaje ispuniti obavezu iz 2007. i zajedno s Gradskom skupštinom pronaći primjerenu ulicu u Zagrebu koja će ponijeti ime Zlatka Crnića.