c S
Dnevne novosti

Vojvođanska Skupština prihvatila statut

16.12.2009 08:00 BEOGRAD, 14. prosinca 2009.(Hina) Zastupnici u Skupštini Vojvodine su proglasili Statut Autonomne Pokrajine Vojvodine, dva tjedna pošto je potvrđen u srbijanskom parlamentu.
Statut je, kao jedina točka dnevnog reda, prihvaćen glasovima 86 zastupnika vladajućih stranaka, a protiv su bila trojica zastupnika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. Sjednici nisu nazočili zastupnici Srpske napredne stranke, a nakon početka zasjedanja sjednicu su napustili i zastupnici Srpske radikalne stranke jer nije bila predviđena rasprava, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Predsjednik vojvođanskog Izvršnog vijeća Bojan Pajtić kazao je da se tim statutom čuva integritet Srbije te istaknuo da taj akt služi dobrobiti građana pokrajine i cijele zemlje. Statut, kako je rekao, predstavlja volju građana, a ne političke elite, i sada nakon rasprave duge 14 mjeseci slijede djela, a to su, dodao je, otvaranje novih radnih mjesta i reforme za put prema Europi.

Predsjednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši istaknuo je kako novi statut ne znači svršetak posla, već početak novih aktivnosti u ispunjavanju obveza.Zastupnici u srbijanskome parlamentu 30. studenog su, glasovima vladajuće koalicije i oporbene Liberalno-demokratske partije, potvrdili vojvođanski statut te prihvatili zakon o utvrđivanju ovlasti Autonomne Pokrajine Vojvodine. Time je završio proces koji je počeo prije više od godinu dana. Vojvođanska skupština prihvatila je statut u studenome prošle godine, ali je u državni parlament stigao godinu dana poslije, pošto je u početku studenoga ove godine promijenjen u vojvođanskom parlamentu.

Zastupnici u vojvođanskoj skupštini prihvatili su 7. studenoga pravno-tehničke promjene prijedloga statuta, pa je usklađen s prijedlogom zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine koji je dva dana prije donijela srbijanska vlada i koji toj pokrajini daje široku autonomiju.