c S
Dnevne novosti

Brammertz sudjelovao na tribini u Beogradu

16.12.2009 08:03 BEOGRAD, 15. prosinca 2009.(Hina) Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz je, u svrhu razmjene iskustava sa srbijanskim tužiteljima, boravio u Beogradu na tribini "Samostalnost i izazovi u radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju".
Brammertz, koji je u posjet došao na poziv Udruge tužitelja Srbije, kazao je kako cilj njegova dolaska nisu politička pitanja i suradnja Srbije s Haaškim sudom već razgovor i razmjena profesionalnih iskustava s kolegama iz Srbije, izvijestili su beogradski mediji.

Obraćajući se na djelu skupa otvorenom za javnost, glavni haaški tužitelj kazao je kako njegov današnji posjet Srbiji nije prvi prijateljski posjet, kako je bilo najavljeno u medijima, već da su svi njegovi raniji posjeti bili u sklopu uzajamnog poštivanja i uvažavanja. Brammertz je kazao kako zna da Srbija prolazi kroz različite reforme, što nije lak posao, te izrazio uvjerenost u pozitivne rezultate.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da je suradnja s Haaškim sudom ključna tema Srbije te dodao kako i svi u regiji moraju biti svjesni zakonske i moralne odgovornosti prema žrtvama i njihovim obiteljima. Demokratska Srbija je, kako je rekao, prepoznala zločine haaškog optuženika Ratka Mladića, jasno ih definirala, ali je, po riječima Vukčevića, i dalje, na žalost, u velikoj mjeri protiv njegova izručenja Sudu.

Kako je najavljeno, na skupu će biti riječi o odnosu nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva te iskustvima Haaškog tribunala u primjeni anglosaksonskog i kontinentalnog prava, sa stanovišta procedure i pravila dokazivanja u praksi. Tribinu zajednički organiziraju Udruga tužitelja Srbije i misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Srbiji.