c S
Dnevne novosti

Tuerk podržava sporazum o arbitraži unatoč pritiscima

16.12.2009 08:06 LJUBLJANA, 15. prosinca 2009.(Hina) Slovenski predsjednik Danilo Tuerk je rekao da potpisani arbitražni sporazum s Hrvatskom smatra dobrim i da ga i dalje podržava, čime je reagirao na inicijative da Slovenija odustane sporazuma.
Tuerk je konferenciji za novinare posvećenoj aktualnim političkim pitanjima, osobito ideološkim nesuglasicama između ljevice i desnice, odbio detaljnije komentirati formiranje tzv. "Bučarove skupine". Neformalna skupina slovenskih javnih osoba koju vodi France Bučar, nekadašnji predsjednik parlamenta i "otac slovenskog ustava" iz 1991., zahtijeva po tvrdnjama slovenskih medija da se arbitražni sporazum što je potpisan s Hrvatskom opozove, odnosno da se zaustavi postupak njegove ratifikacije.

"Nije mi točno poznato što ta skupina predlaže i mogu ponoviti da je arbitražni sporazum po mojoj ocjeni dobar. To je dobar put za rješenje graničnog pitanja, a u arbitraži Slovenija može biti uspješna", rekao je Tuerk.Dodao je da ne vidi razloga zašto "zobići" takav sporazum i "od njega odustati na elegantan način", kako to predlaže Bučar, jedan od najoštrijih kritičara arbitražnog sporazuma u Sloveniji.

Slovenski mediji zadnjih dana javljaju o sve većem pritisku raznih skupina na predsjednika vlade Pahora da odustane od arbitraže i da se pregovorima s Hrvatskom o granici pristupi na nov način.Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša u ponedjeljak je ponovio da njegova stranka neće glasovati za ratifikaciju sporazuma i da Pahor prije potpisivanja nije konzultirao oporbu.

Pahor je pak u parlamentu rekao da njegova vlada i on osobno i dalje stoje iza potpisanog arbitražnog sporazuma i da vjeruje da će ga podržati i slovenski birači na vjerojatnom referendumu koji je predložila vladajuća koalicija,"Uvjeren sam da će parlament (prilikom ratifikacije) uvažiti volju naroda", rekao je Pahor.