c S
Dnevne novosti

Kosor o plinskom biznisu i dugu Ine

17.12.2009 08:01 ZAGREB, 16. prosinca 2009.(Hina) Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je Vlada odlučila odgoditi izdvajanje plinskog biznisa iz Ine, jer ne može preuzeti obveze koje će dodatno opteretiti državni proračun.
"Ne možemo preuzeti obveze koje bi se u konačnici ponovno naslanjale na državni proračun. Ne možemo preuzeti dodatno opterećenje za državni proračun u idućoj godini", izjavila je Kosor novinarima prilikom posjeta zagrebačkom Umirovljeničkom domu na Ksaveru. Time je odgovorila i na novinarske upite o tome da je njezin prethodnik Ivo Sanader u dva navrata pokušao "progurati" izdvajanje te djelatnost iz Ine.

Predsjednica Vlade ocijenila je iznimno važnim postizanje dogovora s mađarskim MOL-om oko isplate duga Ine državnom proračunu. Važno je da smo postigli dogovor jer ćemo time riješiti i problem Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, rekla je Kosor. Vlada je na jučerašnjoj zatvorenoj sjednici dala suglasnost na tekst Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i mađarske naftne kompanije MOL. Tim se dodatkom uređuju međusobni odnosi hrvatske Vlade i MOL-a u plinskom poslovanju, a očekuje se da će taj dodatak danas biti i potpisan.

Premijerka je odgovarajući na pitanja o problemima vezano za splitsku Željezaru, radnicima, koji prosvjeduju zbog sporog ostvarivanja dogovora s Vladom, poručila kako Vlada ispunjava sve što je dogovoreno, ali da radnici moraju shvatiti da se ništa ne može dogoditi preko noći. "Pozivam ih da budu s obitelji, a Vlada neće odustati od ni jednog dijela dogovora jer bi time pogazila sebe", izjavila je premijerka Kosor.