c S
Dnevne novosti

Bez carinjenja roba do tisuću, umjesto 300 kuna

18.12.2009 08:02 ZAGREB, 17. prosinca 2009.Hina Putnici će u osobnoj prtljazi u Hrvatsku bez carinjenja moći unijeti nekomercijalnu robu vrijednosti do tisuću, umjesto dosadašnjih 300 kuna, odlučila je vlada.
Izmjenama Uredbe o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine vlada je utvrdila i da se neće cariniti roba u pošiljkama koje se iz inozemstva izravno šalju primateljima u Hrvatskoj ako ne prelazi vrijednost od 160 kuna.

Ministar financija Ivan Šuker objasnio je da će takve izmjene carinike rasteretiti suvišnog administriranja, a carinu učiniti efikasnijom. Vlada je danas prihvatila i godišnje izvješće o poslovanju društava u većinskom vlasništvu države, a Šuker je izvijestio da su tvrtke koje rade poslove od javnog interesa ispunile svoju funkciju, odnosno da su osigurale dostupnost takvih usluga građanima.

"Vlada je nekim mjerama u 2009. omogućila normalno poslovanje i kvalitetno pružanje usluga od javnog interesa i ako zanemarimo određene financijske probleme, te su tvrtke ispunile svoju namjenu", rekao je Šuker, odbacujući kritike na račun isplate državnih subvencija. Kazao je, međutim, kako će neke tvrtke morati provesti strukturne promjene, ako ne žele da ih se stalno ističe kao problematične. Izvijestio je i da je većina tvrtki u državnom vlasništvu koje su na tržištu u 2008. poslovala uspješno.

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo jer su tvrtke u državnom vlasništvu ostvarile 84 posto planiranih ušteda. "Očekujemo da će do kraja godine one biti ostvarene u 100-postotnom iznosu, odnosno da će se uštedjeti planirane 1,3 milijarde kuna", rekla je Kosor. Podsjetila je i da su sve tvrtke izradile akcijske planove za naredne dvije godine, na temelju kojih će se, kaže, uštedjeti još dvije milijarde kuna. Izvijestila je da je 19 od ukupno 21 društva ispoštovalo vladinu odluku o 10-postotnom smanjenju mase za plaće.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović predstavio je smjernice za izradu Kaznenog zakona, koji bi trebao omogućiti uspješnije kažnjavanje gospodarskog kriminala te jasnije razgraničiti kaznena djela i prekršaje. Zakonom će se izbjeći izricanje neprimjereno kratkih zatvorskih kazni, osnažit će se uvažavanje osjećaja žrtve, a oštrije će se kažnjavati ponavljače kaznenih djela. Novčane kazne prilagodit će se imovinskom stanju počinitelja, a neće se moći zamijeniti zatvorskima, nego će se prisilno naplaćivati, izvijestio je Šimonović.

Premijerka Kosor dodala je, pak, da je vladin uži kabinet raspravljao o dekriminalizaciji lakih droga te da je odlučeno da dekriminalizacije neće biti. Nakon sjednice vlade, u Banskim su se dvorima okupili čelnici vladajuće koalicije, na božićnom domjenku na koji su, zbog štednje, donijeli vlastita jela i pića.