c S
Dnevne novosti

EP izglasovao proračun EU-a za 2010.

18.12.2009 08:03 BRUXELLES, 17. prosinac 2009.Hina Europski parlament izglasovao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu proračun EU-a za sljedeću godinu, a najveći dio, 45 posto proračunskih sredstava, namijenjeno je za istraživanje, inovacije, zapošljavanje i regionalne razvojne programe.
Prema preuzetim obvezama europski proračunski rashodi u sljedećoj godini iznosit će 141,4 milijarde eura, što je 1,2 posto prosječnog BDP-a u Europskoj uniji. Stvarni proračunski rashodi za sljedeću godinu iznosit će 122,9 milijardi eura ili 1,04 posto BDP-a.

Europski proračun se iskazuje na dva načina, odvojeno se prikazuju preuzete obveze, odnosno rashodi koji su vezani za aktivnosti dulje od jedne financijske godine s jedne strane i rashodi koji pokrivaju aktivnosti iz tekuće i prijašnjih financijskih godina, koji su stvarno isplaćeni u toj godini, s druge strane .

Najveći dio proračuna namijenjen je za istraživanje, inovacije, zapošljavanje i regionalne razvojne programe - 64,3 milijarde eura, što je 45 posto proračuna. Za poljoprivredu je namijenjeno 43,8 milijardi eura, a za okoliš i ruralni razvoj 14,4 milijarde. Jedno od najtežih pitanja u donošenju proračuna za sljedeću godinu bilo je kako financirati europski plan za gospodarski oporavak u visini od 2,4 milijarde eura.

Nakon višemjesečnih pregovora, europske institucije su se dogovorile da se taj plan financira iz nepotrošenih sredstava za poljoprivredu i administraciju, a zemlje članice će dodati još 120 milijuna eura. Ovo je zadnji proračun koji se donosi prema pravilima Ugovora iz Nice.

To znači da Parlament nije mogao utjecati na iznos izravnih plaćanja poljoprivrednicima, jer je to prema Ugovoru iz Nice u isključivoj nadležnosti država članica. Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora to se mijenja i od sljedeće godine Parlament je nadležan i za taj dio proračuna. Proračun EU-a predlaže Europska komisija, a postupkom suodlučivanja donose ga Vijeće i Parlament.