c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade

18.12.2009 08:04 ZAGREB, 17. prosinca 2009.(Hina) Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice usvojila Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o viznom sustavu, kojom se predlaže ukidanje viza za nositelje diplomatskih putovnica Države Katar, Sultanata Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Socijalističke Republike Vijetnama, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.
Također, kako je priopćeno, u svrhu daljnjeg usklađivanja s viznom politikom Europske unije, predlaže se uvrstiti Antigvu i Barbudu, Barbados, Zajednicu Bahama, Crnu Goru, Republiku Mauricijus, Republiku Sejšeli, Republiku Srbiju i Sveti Kristofor i Nevis u popis država čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak, tranzit i boravak do 90 dana na državnom području Republike Hrvatske.

Vlada je usvojila i Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju. Usvojena je i Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, kojom se se uz ostalo uvodi obveza opskrbljivačima da dostavljaju podatke o kupcima operateru transportnog sustava i operateru distribucijskog sustava. Detaljnije se uređuju stupnjevi smanjenja i obustave isporuke prirodnog plina. Na sjednici Vlade donesena je i Odluka o cijeni za dobavu plina dobavljaču plina za opskrbljivače tarifnih kupaca.

Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o određivanju osoba ovlaštenih za pokretanje postupka u svrhu kolektivne zaštite trgovaca od nedopuštenog oglašavanja kojom je i Hrvatska udruga poslodavaca određena kao osoba ovlaštena za pokretanje postupka kolektivne zaštite trgovaca. Donesena je i Odluka o određivanju godišnje količine tekućih naftnih goriva koja se smije stavljati u promet na domaćem tržištu, a ne udovoljava graničnim vrijednostima i drugim značajkama kakvoće naftnih goriva.

Vlada je dala suglasnost za zaduženje gradovima Zaprešiću, Virovitici, Karlovcu, Senju i općinama Fažana, Končanica i Petrijanec i Kotoriba. Prihvaćen je Zaključak u vezi s prihvaćanjem Pisma o članstvu Agencije za javno-privatno partnerstvo u Europskom centru znanja za javno-privatno partnerstvo i Memoranduma o sudjelovanju u Europskom centru znanja za javno-privatno partnerstvo. Budući da je Hrvatska, ističe se u priopćenju, u proteklih nekoliko godina u međunarodnom okruženju prepoznata kao zemlja koja je ostvarila značajne rezultate u razvoju i primjeni modela javno-privatnog partnerstva a da za JPP ne postoje direktive EU nego se to područje razvija preko tzv. dobrih iskustava iz EU-a, članstvo nadležne hrvatske institucije za JPP u EPEC-u je od izuzetne važnosti.

Vlada je prihvatila i Zaključak u vezi s potpisivanjem Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Navedenim Dodatkom Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja u cijelosti se nastavljaju primjenjivati do ožujka 2010. godine.

Usvojeno je Izvješće o izvršenju programa opremanja i tehničko-tehnološkog razvoja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, za srednjoročno razdoblje do 2009. Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sultanata Omana o suradnji u području turizma radi stvaranja pravnog temelja za suradnju nadležnih državnih tijela i uvjeta za što jednostavnije sudjelovanje zainteresiranih gospodarskih subjekata u poslovanju s drugom stranom.

Vlada je prihvatila Oduku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka. Osnovni cilj Ugovora je utvrđivanje sigurnosnih mjera i standarda u razmjeni, postupanju i zaštiti klasificiranih podataka između dviju zemalja.

Usvojen je i Zaključak u vezi sa zajedničkom izjavom izaslanstva Republike Hrvatske i Regije Molise o namjeri potpisivanja posebnog protokola, kojim bi se stvorio okvir za jačanje suradnje na područjima od zajedničkom interesa. Razriješeni su članovi Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske Karlo Gjurašić i Pavao Britvić, a imenovani su novi članovi Stožera Luka Živanović, Anto Zelić i Cvjetko Obradović, kao predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vlada je razriješila dosadašnje članove Nacionalnog vijeća za konkurentnost Đuru Popijača, Đurđu Adlešić, Ivana Šukera, Petra Čobankovića, Radovana Fuchsa i Božidara Pankretića te, kao predstavnike Vlade imenovala nove članove - ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đuru Popijača, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra financija Ivana Šukera, ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića, ministra pravosuđa Ivana Šimonovića te ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa.