c S
Dnevne novosti

Potpisan program kulturne suradnje Hrvatske i Austrije

18.12.2009 08:04 BEČ, 17. prosinca 2009.(Hina) Program suradnje na području kulture i obrazovanja za 2010./2012. između Republike Austrije i Republike Hrvatske, sukladno ugovoru o suradnji u području kulture i obrazovanja što su ga dvije vlade sklopile 2004., potpisan je u Beču.
Kako je rečeno nakon potpisivanja, program će pridonijeti daljnjem unapređenju kulturnih bilateralnih odnosa dviju država. Program su u austrijskom saveznom ministarstvu europskih i međunarodnih poslova potpisali ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju u Ministarstvu kulture RH Jasminka Lokas-Strpić i opunomoćeni ministar u Saveznom austrijskom ministarstvu europskih i međunarodnih poslova Stephan Vavrik.

Oni su novi Program ocijenili kao doprinos daljnjem promicanju svekolikih oblika suradnje u kulturi i obrazovanju između Hrvatske i Austrije."Dogovorili smo se o novim projektima na području kulture i umjetnosti, glazbe, filma, suradnji muzeja, a postoji ideja da se pojača kulturna suradnja i u okviru Europske unije", izjavio je voditelj austrijskog izaslanstva Stephan Vavrik.Voditeljica hrvatskog izaslanstva Lokas-Strpić kazala je kako je sastanak "znak i potpora dobroj suradnji na svim područjima kulture i obrazovanja, a želimo nastaviti i obogatiti tu suradnju".

Novo u programu je izrada online rječnika gradišćansko-hrvatskog i njemačkog jezika, a važno je da se kulturne institucije više izravno povezuju, kazala je Lokas-Strpić. Program također između ostaloga predviđa nastavak rada austrijskih lektora u Hrvatskoj i hrvatskih na sveučilištu u Grazu. Ispitat će se i mogućnost organiziranja nastave na hrvatskom jeziku u austrijskim školama za djecu Hrvata koji žive u Austriji, kazala je Lokas-Strpić. Najavila je i da će krajem ožujka iduće godine u Beču biti otvorena velika izložba "Pet stoljeća hrvatske umjetnosti", što je veliki projekt koji se godinama priprema.

Voditelji obaju izaslanstava ocijenili su dvodnevni sastanak austrijsko-hrvatskog mješovitog povjerenstva o suradnji o kulturi i obrazovanju vrlo uspješnim.Takvi sastanci održavaju se svake tri godine, kako bi se u novi program unijele nove ideje za daljnje unaprjeđivanje bilateralne kulturne suradnje između Austrije i Hrvatske.