c S
Dnevne novosti

Bildt: Srbija u utorak predaje zahtjev za članstvo u EU

21.12.2009 08:06 STOCKHOLM, 20. prosinca 2009.(Hina/Reuters) Srbijanski predsjednik Carl Bildt će u Stockholmu službeno predati zahtjev za članstvom Srbije u EU, izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.
"Jasno je da je to važan i povijestan korak za Srbiju", rekao je Bildt, čija zemlja do kraja godine predsjeda Unijom. "Predsjednik Tadić dobrodošao je u utorak u Stockholmu na službenu predaju zahtjeva", dodao je šef švedske diplomacije.

Tadić i premijer Mirko Cvetković ranije su u subotu u Beogradu supotpisali Zahtjev za podnošenje kandidature za članstvo u EU i najavili da od Švedske očekuju određivanje datuma za formalno podnošenje kandidature. Tadić je istaknuo tom prigodom kako odluka o podnošenju kadidature predstavlja novu etapu koja će zahtijevati duboke i bolne reforme, ali će građanima i njihovim obiteljima na kraju donijeti korist. Srbija je obavijestila europske čelnike o namjeri da podnese zahtjev za kandidaturu, rekao je Tadić te dodao da je ta odluka naišla na veliku potporu europskih partnera.