c S
Dnevne novosti

Žbogar: Ne blokiramo Hrvatsku u tri poglavlja, ona još nisu spremna

21.12.2009 08:06 LJUBLJANA, 20. prosinca 2009.(Hina) Na pristupnoj konferenciji s Europskom unijom Hrvatska u ponedjeljak neće moći otvoriti tri poglavlja zbog sadržajnih rezervi Slovenije, ali nije riječ o novoj blokadi, rekao je za Slovenski radio slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.
"Ne radi se o blokadi nego o procesu usklađivanja tog pitanja, a još nismo postigli točku u kojoj bismo imali rješenje", rekao je Žbogar za Slovenski radio, tumačeći da postoji razlika između prijašnjeg blokiranja većine pregovaračkih poglavlja Hrvatske zbog stava Ljubljane da je u njima prejudicirano granično pitanje i sadašnje situacije nakon što je prijašnji spor riješen dogovorom o arbitraži.

"Ranije nismo dopuštali otvaranje većine poglavlja zbog dokumenata koji su prejudicirali granicu, a ova tri poglavlja u ponedjeljak neće biti na dnevnom redu jer još nisu spremna za otvaranje", rekao je Žbogar.Žbogar je to izjavio i u vezi s napisom bruxelleskog tjednika "European Voice", u kojem je stajalište Ljubljane kritizirao i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, nazvano je "novim načinom blokiranja Hrvatke" nakon što se činilo da je Slovenija deblokirala hrvatske pristupne pregovore.

Žbogar nije pojasnio sadržajne razloge za rezerve na poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, ali je dodao da Slovenija ima pravo izricati sadržajne rezerve na pojedina poglavlja kao i svaka ravnopravna članica EU-a budući da se potpisivanjem arbitražnog sporazuma nije odrekla tog prava. Slovenski šef diplomacije ocijenio je da bi do pomaka o pitanju slovenskih sadržajnih prigovora moglo doći uskoro.