c S
Dnevne novosti

Vidas: povijesni argumenti ostaju povijesti, arbitraža sudi na temelju prava

22.12.2009 08:03 ZAGREB, 21. prosinca 2009.(Hina) Stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas izjavio je da povijesne okolnosti i argumenti, s obzirom na granicu na moru, pripadaju povijesti, jer će arbitraža u hrvatsko-slovenskom prijeporu, u skladu s arbitražnim sporazumom, morati odlučivati isključivo primjenom prava.
Vidas je to rekao zamoljen da komentira izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara za mariborski list "Večer", po kojoj "povijesni argumenti" pred arbitražom s Hrvatskom imaju smisla jer je Slovenija u povijesti izgubila teritorij uz more.

"Arbitražni sud će svoju odluku morati donijeti isključivo primjenom prava, i to ne samo o hrvatsko-slovenskoj granici nego i o tzv. izlazu ili dodiru Slovenije s otvorenim morem, te o režimu za uporabu relevantnih morskih područja", tvrdi Vidas. Po njegovim riječima to jasno proizlazi iz činjenice da se sva tri kriterija za odluku arbitara o "spojnici" (junction) Slovenije i otvorenog mora navode u sklopu odredbe koja je naslovljena "Primjenjivo pravo".

Time je nedvojbeno zadan pravni okvir unutar kojeg se može kretati tumačenje arbitara o sadržaju navedenih kriterija, objasnio je. Po toj odredbi arbitražnog sporazuma, kako napominje Vidas, arbitri bi za odlučivanje o "spojnici" Slovenije i otvorenog mora, osim međunarodnog prava, primjenjivali još "pravičnost" i "načelo dobrosusjedskih odnosa".

Naslov te odredbe, "Primjenjivo pravo", kako dodaje, određuje da je u arbitražnom sporazumu riječ o trima pravnim kategorijama. "Stoga će se Slovenija, upusti li se u arbitražni postupak, morati podvrgnuti isključivo primjeni prava", tvrdi Vidas. Smatra da s obzirom na jasno pravilo međunarodnog prava o najviše 12 nautičkih milja teritorijalnog mora, arbitri neće moći dosuditi Sloveniji teritorijalni dodir s otvorenim morem, inače bi izravno kršili međunarodno pravo.

"Pritom povijesni argumenti ne mogu promijeniti niti geografiju niti međunarodno pravo, te stoga ne mogu biti relevantni za arbitražnu odluku", izjavio je Vidas.