c S
Dnevne novosti

Mesić završio službeni posjet Omanu

23.12.2009 07:40 ZAGREB/MUSKAT, 22. prosinca 2009.(Hina) Obilaskom nekoliko modernih hotela i turističkih naselja te kraćom plovidbom Arapskim morem uz omansku obalu, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić završio je dvodnevni službeni posjet Sultanatu Omanu, saznaje Hina iz izvora bliskih hrvatskom izaslanstvu.
Omanska strana je objavila i službeno priopćenje o posjetu hrvatskog predsjednika u kojem se posebno naglašava prijateljska atmosfera u kojoj su vođeni razgovori o daljnjoj suradnji, te ističe potreba poduzimanja konkretnih koraka kako bi se ono o čemu se razgovaralo pretvorilo u realnost.

Naime, iako je u Omanu prisutno 17 hrvatskih tvrtki, obostrano je utvrđeno da obujam robne razmjene, koja doseže godišnje otprilike dva milijuna dolara, ukazuje na to da potencijali s obje strane ni izdaleka nisu iskorišteni. U razgovorima je posebno naglašeno kako je trenutno najveća smetnja u razvoju gospodarskih odnosa strogi vizni režim što ga primjenjuje Hrvatska.

U omanskom priopćenju se dodaje da dvije zemlje na međunarodnoj sceni polaze od potrebe učvršćenja mira i sigurnosti te građenju međusobnih odnosa na načelima uvažavanja, nemiješanja u unutrašnje poslove drugih, a polazeći od opće prihvaćenih postavki međunarodnog prava. Predsjednik Mesić u ponedjeljak je navečer bio gost na privatnoj večeri što ju je u njegovu čast priredio omanski sultan Kabus bin Said al Said u svojoj rezidenciji izvan glavnog grada Muskata. Mesić je tom prigodom pozvao omanskog suverena da službeno posjeti Hrvatsku.

Tijekom Mesićeva posjeta, dvije su strane potpisale međudržavni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak, zatim memorandum o suglasnosti o suradnji u području turizma te memorandum o suglasnosti o suradnji Diplomatske akademije hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Diplomatskog instituta Ministarstva vanjskih poslova Sultanata Omana.