c S
Dnevne novosti

Europski sud osudio BiH za diskriminaciju Židova i Roma

23.12.2009 07:57 STRASBOURG/SARAJEVO, 22. prosinca 2009.(Hina) Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu osudio je Bosnu i Hercegovinu za diskriminaciju jer pripadnicima manjina brani natjecanje na predsjedničkim te izborima za Dom naroda parlamenta BiH, a na temelju tužbe jednog Židova i jednog Roma.
Zabrana pripadnicima manjina da se natječu na nekim izborima "ne može se objektivno i razumno opravdati" i protivna je Europskoj konvenciji o ljudskim pravima koja zabranjuje diskriminaciju, ocijenili su europski suci, a prenijela agencija AFP.

Sudu u Strasborugu tužbu su podnijela dvojica državljana BiH, Jakob Finci židovske, te Dervo Sejdić, romske nacionalnosti, jer se kao pripadnici manjine ne mogu kandidirati na izborima. Kao razlog neprihvaćanja njihove kandidature navedene su postojeće odredbe ustava i izbornog zakona BiH koje definiraju da za člana predsjedništva BiH mogu biti birani isključivo pripadnici triju konstitutivnih naroda, a slična odredba odnosi se i na Dom naroda parlamenta BiH u koji se bira isključivo po pet Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Finci i Sejdić podnijeli su tužbu Europskom sudu za ljudska prava prije četiri godine uz obrazloženje kako ih postojeće ustavne odredbe i izborna pravila u BiH diskriminiraju na temelju njihove etničke pripadnosti jer pripadaju židovskoj odnosno romskoj naciji. Finci, koji trenutačno obnaša dužnost veleposlanika BiH u Švicarskoj, rekao je da je i očekivao takvu presudu Europskog suda za ljudska prava.

Zastupnica BiH pred tim sudom Monika Mijić kazala je kako će konačni komentar moći dati tek nakon što dobije i analizira presudu. Pravni stručnjaci iz BiH, poput profesora pravnog fakulteta iz Sarajeva Ćazima Sadikovića, drže da će nakon strasbourške presude nužno slijediti izmjene ustava i izbornog zakona BiH kako bi se oni uskladili s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.