c S
Dnevne novosti

DIP: darivanje birača tijekom promidžbe - neprimjereno

24.12.2009 07:41 ZAGREB, 23. prosinca 2009.(Hina) Državno izborno povjerenstvo (DIP) ocijenilo je u srijedu neprimjerenim darivanja birača i njihovih obitelji tijekom kampanje, pa tako i navodne donacije predsjedničkog kandidata Milana Bandića katoličkim obiteljima u Banjoj Luci.
Naime, mediji su ovih dana izvještavali da je kandidat Milan Bandić tijekom posjeta Banjoj Luci u nedjelju, 20. prosinca, darivao 50 katoličkih obitelji s po 500 kuna, a DIP s tim u vezi ukazuje na Zakon o financiranju izborne promidžbe kojim je propisano da se sredstva za promidžbu ne mogu koristiti za financiranje pojedinih projekata u svrhu dobivanja izbornih glasova.

Bandićev izborni stožer smatra pak da je riječ o "izvrtanju stvarnog smisla i krivom interpretiranju suštine". U očitovanju DIP-u, naime, ističu da nije riječ o novcu, već o humanitarnim paketima s najosnovnijim potrepštinama u robi, kojima se željelo pomoći socijalno ugroženim obiteljima u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Za navodno Bandićevo financiranje zvona crkve u izgradnji kod Jajca, u vrijednosti od 25 tisuća eura, iz stožera kažu da je taj novac većim dijelom prikupljen tijekom donatorske večere koja je održana istog dana.

Državno izborno povjerenstvo podržava pružanje pomoći, ali ističe da je davanje donacija od strane predsjedničkih kandidata neprimjereno u razdoblju od raspisivanja izbora do dana održavanja izbora jer bi to moglo izazvati sumnju da se pomoć ne pruža samo iz humanitarnih razloga.