c S
Dnevne novosti

Vlada: natječaji za privatizaciju brodogradilišta do 15. veljače 2010.

28.12.2009 08:00 ZAGREB, 23. prosinca 2009. Hina, Hrvatska Vlada odgodila je objavu natječaja za privatizaciju brodogradilišta najkasnije do 15. veljače 2010. te najavila kako bi rok za podnošenje ponuda mogao biti produljen na 60 dana.
U razgovorima sa stručnjacima i kontaktima s Europskom komisijom došli smo do prijedloga da u nekoliko sljedećih tjedana još intenzivno izdogovaramo neka pitanja vezano za natječaje za privatizaciju brodogradilišta, kazao je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Vlada je stoga izmijenila svoju raniju odluku o raspisivanju natječaja za privatizaciju šest brodogradilišta u državnom vlasništvu i rok sa 6. siječnja 2010. pomaknula do najkasnije 15. veljače 2010. "Možemo najaviti i da bi rok za podnošenje ponuda možda mogao trajati i duže, 60 dana", kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Vlada je danas prepolovila naknadu koju potrošači na računima za struju plaćaju za obnovljive izvore, sa 0,89 lipa po kilovatsatu koliko je iznosila posljednje dvije i pol godine, na 0,5 lipa koliko će se po kilovatsatu plaćati od početka iduće godine. S obzirom na trenutnu gospodarsku krizu u Hrvatskoj potrebno je dodatno umanjiti pritisak na kupce električne energije čime će uštede na računima osjetiti gospodarstvo i ostali kupci električne energije, kazao je Popijač.

Saboru je Vlada danas uputila prijedlog izmjena Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom koji se usklađuje sa Zakonom o koncesijama. Tako bi se pravo na distribuciju toplinske energije stjecalo na temelju koncesija koja bi davala predstavnička tijela lokalnih jedinica. Izmjene predviđaju i uvođenje tarifnog sustava za usluge proizvodnje i opskrbe toplinskom energijom, a trebala bi ih donijeti Hrvatska energetska regulatorna agencija u roku godinu dana.

Na konačno donošenje Saboru je upućen i zakonski tekst o upravnim sporovima koji bi na snagu stupio 1. siječnja 2012. Zakonski prijedlog predviđa uspostavu četiri regionalna prvostupanjska upravna suda (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), a Viši upravni sud u Zagrebu rješavao bi najsloženije predmete. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović podsjetio je da vrijedeći zakon datira još iz vremena SFRJ te da je na Upravnom sudu doveo do 37 tisuća neriješenih predmeta.