c S
Dnevne novosti

OESS: prvi krug predsjedničkih izbora u skladu s demokratskim standardima

29.12.2009 08:12 ZAGREB, 28. prosinca 2009.(Hina), Prvi krug hrvatskih predsjedničkih izbora općenito je zadovoljio međunarodne standarde, ali je ubuduće potrebno bolje regulirati financiranje kampanja, popise birača i medijsko praćenje izbora, objavila je u utorak u Zagrebu Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS). predsjedničkih izbora 2009.
"Vidjeli smo jako dobre izbore koji su odgovarali svim međunarodnim standardima i koji su bili bolji nego što su očekivali hrvatski birači", rekao je na konferenciji za novinare veleposlanik Daan Everts, voditelj ograničene promatračke misije OESS-a za promatranje hrvatskih predsjedničkih izbora.

Predstavljajući privremeno izvješće o provedbi izbora, Everts je rekao da treba preciznije urediti pitanje transparentnosti i kontrole financiranja kampanja te sankcije za prekršitelje. Isto bi trebalo učiniti i s medijskim praćenjem izbora jer je usko tumačenje odredbi o jednakom predstavljanju svih kandidata ograničilo uredničku politiku i informacije dostupne biračima.

Rekavši da je u posljednje dvije godine smanjena mogućnost dvostrukog glasovanja, Everts je ocijenio da su birački popisi još uvijek prenapuhani i sadrže određeni broj osoba koje su umrle izvan zemlje.

Glasovanje dijaspore Everet nije želio posebno komentirati rekavši da je to stvar hrvatske vlade, Sabora i građana. "To je posebnost Hrvatske i tu nećemo davati nikakve preporuke", rekao je šef promatračke misije OESS-a. Odajući priznanje Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) na dobro odrađenom poslu, Everts ipak smatra da bi DIP trebao biti stalno i profesionalno izborno tijelo.

Promatrači OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pratit će i drugi krug predsjedničkih izbora 10. siječnja nakon kojega će najprije objaviti privremeno, a dva mjeseca poslije i konačno izvješće o provedbi hrvatskih