c S
Dnevne novosti

Zagreb: rektor suspendirao dekana Ekonomskog fakulteta

29.12.2009 08:02 ZAGREB, 28. prosinca 2009.(Hina), Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš danas je suspendirao dekana zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića od 20. siječnja 2010., priopćio je Ured za odnose s javnošću zagrebačkog Sveučilišta.
Odluku o suspenziji dekana rektor će u roku od 30 dana dostaviti na potvrdu Senatu Sveučilišta, a odluku o imenovanju obnašatelja dužnosti dekana donijet će naknadno, pošto zaprimi prijedlog Fakultetskog vijeća, a najkasnije do 19. siječnja 2010.

Rektorovom odlukom istodobno je zaustavljena odluka Fakultetskog vijeća zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta od 27. veljače 2007. kojom se prihvaća Pravilnik o radu Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta imenovao je 25. rujna povjerenstvo za analizu organizacije i poslovanja te međunarodne ljetne škole. Kako se navodi u obrazloženju odluke, pokretanjem te škole ozbiljno su prekršeni Statut i Pravilnik o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta te Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

To je kršenje, kako se ističe, poprimilo trajno obilježje s obzirom na to da se škola ove godine održavala treći put. Škola je svake godine obuhvaćala mnogo studenata kojima je s jedne strane, kako se napominje, omogućeno ispunjavanje dijelova studijskih obveza izvan izvedbenih planova nastave te istodobno traženo da zbog toga uplaćuju 2000 kuna po kolegiju. Takva praksa otvara, kako se navodi, i niz pitanja glede poštivanja Etičkog kodeksa Sveučilišta.

Radi provedbe svoje odluke, rektor zagrebačkoga Sveučilišta dao je dvije preporuke - od Dekanskog kolegija i Fakultetskog vijeća očekuje punu analizu akata i drugih odluka o radu te škole i o studijskim i finacijskim aspektima njezina djelovanja, a dekan Ekonomskog fakulteta treba do 14. siječnja 2010. organizirati sjednicu Fakultetskog vijeća u užem sastavu te članove upoznati s rektorovom odlukom.

Rektor navodi da je spreman sudjelovati na toj sjednici. Primopredaja dužnosti između suspendirana dekana i obnašatelja dužnosti dekana, kako se navodi, obavit će se 20. siječnja 2010.