c S
Dnevne novosti

Glas Amerike: Socijaldemokrat Josipović protiv kontroverznog Bandića

29.12.2009 08:20 WASHINGTON, 28. prosinca 2009. Hina, Socijaldemokrat Ivo Josipović, koji je pobijedio u prvome krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, u drugom će se krugu 10. siječnja suočiti s kontroverznim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, izvijestio je u ponedjeljak Glas Amerike (VoA).
U izvješću se ističe da je Josipović osvojio dvostruko više glasova od Bandića, te da kandidat vladajućeg HDZ-a Andrija Hebrang nije ušao u drugi krug. Pobjednik drugog kruga zamijenit će popularnog predsjednika Stipu Mesića, koji je pomogao da se obeshrabri nacionalizam i potaknuo zaokret Hrvatske prema Zapadu, s ulaskom u NATO ranije ove godine, navodi VoA, dodajući kako Mesić nije uspio uvesti Hrvatsku u Europsku uniju, najviše zbog spora sa Slovenijom.

VoA ističe zabrinutost Zapada zbog visoke razine korupcije u Hrvatske, te najavu Josipovića da će se zalagati za suzbijanje kriminala, korupcije i bezakonja, te izjavu da je nedjeljno glasovanje bilo izbor između pravde i nepravde. Neovisnog kandidata Bandića, VoA opisuje kao kontroverznu osobu, citirajući medijska izvješća da je bježao od policije kada je uhvaćen u vožnji u pijanom stanju i optužbe da prijateljima namješta najtečaje za gradske projekte, te da previše plaća svoje pomoćnike. Napominje se da je Bandić odbacio te optužbe.

Ističe se kako i Bandić i Josipović žele da se njihova zemlja pridruži Europskoj uniji 2012.

The New York Times, The Wall Street Journal i drugi američki listovi prenose izvješće američke agencije Associated Press o hrvatskim izborima, u kojem se ističe prozapadna orijentiranost obojice kandidata za drugi krug, kao i praijeteljstvo prema SAD-u te potpora naporima da Hrvatska uđe u EU 2011. ili 2012. godine.

U izvješću se navodi kako je Josipović profesor međunarodnog prava i saborski zastupnik od 2003., bez mrlje u biografiji, za koga čak i pristaše kažu da mu manjka karizme. Za Bandića se kaže da mu je poltička stajališta teško odrediti, jer pripadaju cijelom političkom spektru, te da je popularan unatoč optužbama za postavljanje na položaje i razne usluge svojim pajdašima i pristašama.

The Washington Post prenosi izvješće britanske agencije Reuters, u kojem se ocjenjuje kako "unatoč velikoj prednosti, Josipoviću nije zajamčena pobjeda, jer će mu populist Bandić, kojeg podržavaju i liberalni i konzervativni birači, vjerojatno postaviti snažan izazov".

Također se navodi da će pobjednik preuzeti dužnost predsjednika u trenutku kada je Hrvatska duboko pogođena ekonomskom krizom, s nezaposlenošću i siromaštvom koje će vjerojatno rasti iduće godine. Gospodarske teškoće i korupcija gurnuli su birače prema kandidatima oporbe, ocjenjuje AP, napominjući kako je u Hrvatskoj gotovo cijelo vrijeme od sticanja neovisnosti 1991. na vlasti HDZ, te da su socijaldemokrati vladali od 2000. do 2003. kada su pokrenuli reforme i usmjerili zemlju prema NATO-u i EU-u.