c S
Dnevne novosti

MOBMS i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali sporazum o suradnji

30.12.2009 08:03 ZAGREB, 29. prosinca 2009.(Hina) Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali su sporazum kojemu je svrha pomoći zadrugama hrvatskih branitelja kad je riječ o skrbi i poticanju zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.
Sporazum su potpisali ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Kako je rekao ministar Ivić, ideja o sporazumu potekla je s ovogodišnjega Sajma zadruga hrvatskih branitelja u Koprivnici, a po tom će sporazumu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podupirati zadruge i udruge hrvatskih branitelja koje se bave ekološkom proizvodnjom i zaštitom okoliša. Istaknuo je da je projekt braniteljskog zadrugarstva jedan od najuspješnijih u zapošljavanju nezaposlenih hrvatskih branitelja, pri čemu je dodao da je dosad osnovano oko 380 braniteljskih zadruga u kojima se zaposlilo oko 10 tisuća branitelja.

Vinko Mladineo istaknuo je da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dosad uspješno surađivao s braniteljskim udrugama i zadrugama u 10 projekata vrijednih oko 8,5 milijuna kuna. Po sporazumu, taj će fond svake godine upoznavati braniteljske udruge i zadruge s potrebama, a zatim će raspisivati natječaj za projekte. Mladineo je rekao da će fond, posebice mnogim zajmovima i donacijama, podupirati projekte koji će, osim zaštite okoliša, imati i terapijsku svrhu za hrvatske branitelje.

Na potpisivanju sporazuma bili su i predstavnici referalnih centara za pomoć braniteljskim zadrugama.