c S
Dnevne novosti

Ustavne reforme u BiH moraju biti provedene

30.12.2009 08:02 SARAJEVO, 30. prosinac 2009.Hina Ustavne reforme u Bosni i Hercegovini moraju se provesti a Španjolska će kao predsjedateljica Europskom unijom u 2010. godini potaknuti nove pregovore o tome, bez obzira na činjenicu što će to biti izborna godina u BiH, izjavio je španjolski veleposlanik u Sarajevu Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin.
"Nećemo odustati. Rok za promjene ustava je do kraja travnja (2010.) i tu nema puno vremena", kazao je Alvargonzales San Martin kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz".

Španjolski je veleposlanik kazao da će njegova zemlja nastaviti tamo gdje su Sjedinjene Države i Europska unija stali u studenom kada je zbog neslaganja oko predloženog paketa ustavnih promjena privremeno prekinut pregovarački proces što su ga vodili zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt. Alvargonzales San Martin je kazao kako se ne može prihvatiti održavanje postojećeg stanja te da se reforme naprosto moraju provesti. Najavio je nove posjete visokih dužnosnika EU BiH kao i nove ideje koje se razrađuju u Madridu i Bruxellesu.

Lideri najutjecajnijih hrvatskih i srpskih političkih stranaka u BiH Dragan Čović ranije ovog mjeseca ocijenili su kako nije moguće nastaviti pregovore o reformi ustava u vrijeme približavanja izbora no Alvargonzales San Martin je ustvrdio kako su njih dvojica u krivu. "Možemo li cijelu 2010. godinu provesti ne radeći ništa?", upitao je španjolski veleposlanik ustvrdivši kako se Čović i Dodik zapravo boje ustupaka koji bi im odnijeli glasove radikalnih birača.