c S
Dnevne novosti

Predsjednički kandidati Josipović i Bandić sučelili se na HTV-u

31.12.2009 08:24 ZAGREB, 30. prosinca 2009.(Hina) Protukandidati u drugom krugu predsjedničkih izbora, SDP-ovac Ivo Josipović i nezavisni kandidat Milan Bandić, sučelili su se na HTV-u i obojica procijenili kako je budućnost BiH u njezinoj cjelovitosti te da Republika Hrvatska treba podržati svaki dogovor tamošnjih Hrvata oko modela teritorijalnog ustroja BiH, ali Bandić smatra da Hrvati svoju budućnost trebaju tražiti u trećem entitetu.
"Hrvatskom narodu, nažalost, neće preostati ništa drugo nego da svoj puni politički izraz vide u trećoj teritorijalnoj jedinici. Volio bi da se to ne dogodi, ali vjerujem da sve ide prema tome", rekao je Bandić.

Iako također ističe da hrvatska državna politika treba stati iza svakog dogovora bosanskohercegovačkih Hrvata, Josipović smatra kako će se, u slučaju trećeg entiteta za Hrvate, teško postići da cijeli hrvatski korpus uđe u taj entitet. Ocijenio je i kako dosadašnja politika Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH nije bila dobra, da je posljedica toga i sve manje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ni Bandić ni Josipović nisu decidirano odgovorili na pitanje smatraju li da je Republika Srpska stvorena na zločinu, iako su obojica isticali kako su na području tog srpskog entiteta u BiH počinjeni brojni zločini i protjerano nesrpsko stanovništvo. Iako su se složili da u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" nije provedeno etničko čiščenje Srba, Josipović smatra da Hrvatska još treba poraditi na povratku izbjeglih Srba, dok Bandić ističe kako je Hrvatska, za razliku od Republike Srpske, učinila sve što je mogla u vezi s povratkom izbjeglica.

Na Bandićevu zamjerku da neodgovorno uspoređuje Hrvatsku i Republiku Srpsku, SDP-ov kandidat mu je odgovorio kako je u novinama pročitao da Bandić uživa potporu premijera Republike Srpske Milorada Dodika, na što mu je Bandić uzvratio da njega (Josipovića) podržava "Savo Štrbac iz Beograda". Bandić je izjavio i kako ga rastužuje to što se, kaže, predsjednik države Stjepan Mesić svrstao na Josipovićevu stranu, jer to, ističe, "remeti Ustav". Bandić svoju bitku u drugom izbornom krugu vidi kao "borbu Davida i Golijata", jer protiv sebe ima, smatra, tri protukandidata - Josipovića, Mesića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Josipović mu je uzvratio kako protiv Bandića nije samo spomenuti trojac, već i većina protukandidata iz prvog izbornog kruga, većina parlamentarnih stranaka, a i većina građana, što je, kaže, u prvom krugu pokazao i Zagreb.

Obojica su, kažu, spremni podvrgnuti se detektoru laži za sve afere koje su se vezale uz njih tijekom kampanje, pri čemu Bandić ističe da su sve njegove afere "isfabricirali mediji", dok Josipović kaže kako se ne sjeća ni jedne afere koja bi zahtijevala detektor, niti jedne vezane uz kriminal.

Upitani bi li, s obzirom na krizu, zahtijevali raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, Josipović kaže kako takav potez i nije u nadležnosti predsjednika države, dok Bandić smatra da prijevremeni izbori ne bi donijeli ništa dobroga Hrvatskoj, već je, kaže, prije za suradnju s aktualnom Vladom na rješavanju gorućih problema.

Na pitanje bi li svojih kćerima dopustili istospolni brak - Bandić kaže da je to pravo izbora, ali da će kao otac odgojem učiniti sve da se takva situacija ne dogodi, a Josipović odgovara kako je njegova kćer punoljetna, da sama bira svoju sudbinu te da je njezina sreća i njegova sreća. I Bandić i Josipović pozdravljaju uhićenja vezana uz kriminal i korupciju u državnim i javnim tvrtkama. Bandić pritom kaže kako bi volio vjerovati da je riječ od odlukama državnih vlasti, a ne pritisku iz EU, dok Josipović ocjenjuje kako se radi o stihijskim akcijama, da su afere do sada bile zataškavane, a one aktualne su samo vrh ledenog brijega, te se nada da će borba protiv korupcije postati sustavna.

Upitan za mišljenje zašto raste nepovjerenje građana u političku elitu, Bandić smatra da se postojeći, partitokratski sustav istrošio, te da Hrvatski sabor neće biti istinski reprezent volje građana dok se ne utvrde otvorene liste i u parlament uđu ljudi koji su presjek hrvatskog društva. Josipović u odgovoru na isto pitanje kaže kako povjerenja u politiku nema jer nisu rješavani vitalni interesi društva, poput rasta standarda i borbe protiv korupcije, a Bandiću je predbacio da stav koji je iznio, nije razlog što je izašao iz SDP-a, već to što ga stranka nije izabrala za svoga predsjedničkog kandidata.