c S
Dnevne novosti

DIP pozvao Josipovića i Bandića da do 3. siječnja dostave izvješća o troškovima kampanje

31.12.2009 12:25 ZAGREB, 31. prosinca 2009.(Hina) Državno izborno povjerenstvo (DIP) predsjedničke je kandidate Ivu Josipovića i Milana Bandića podsjetilo na zakonsku obvezu da mu najkasnije sedam dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora dostave prijevremena izvješća o visini i izvorima novca koji su prikupili za financiranje predizborne kampanje.
DIP u priopćenju napominje da će se u nedjelju, 10. siječnja za predsjednika Republike u drugom izbornom krugu natjecati SDP-ov kandidat Ivo Josipović i nezavisni kandidat Milan Bandić, koje poziva da, kao što su to učinili u prvom krugu, prijevremeno izvješće o troškovima kampanje dostave i za drugi krug. "Slijedom navedenoga, pozivamo vas da Povjerenstvu dostavite dopunu prijevremenog izvješća o visini i izvorima sredstava prikupljenima za troškove izborne promidžbe što je moguće prije, a najkasnije do 3. siječnja 2010.", kažu u DIP-u.

Napominju da obrazac spomenutog izvješća, koje su dostavili izbornim stožerima predsjedničkih kandidata, nije obvezatan i da ga kandidati mogu i ne moraju koristiti, ali i ističu da u svom izvješću moraju navesti "barem onaj minimum sadržaja na koji upućuje obrazac Državnog izbornog povjerenstva".

To, ističu u DIP-u, u svakom slučaju obuhvaća podatke o izvorima sredstava - dakle ime i prezime, odnosno naziv tvrtke i sjedište darovatelja - zajedno s iznosom donacije. "Transparentnost i provjerljivost financiranja konkretne izborne promidžbe zahtijeva da se odmah i na siguran način javnost izvijesti o svim izvorima prikupljenih sredstava (o donacijama) te da javnost može, isto tako, odmah i na siguran način steći saznanja o istinitosti takvog izvješća", zaključuje u priopćenju predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.