c S
Dnevne novosti

Egipatski sud potvrdio zabranu nošenja feredže na sveučilištu

04.01.2010 08:05 KAIRO, 3. siječnja 2010.(Hina/AFP), Egipatski sud potvrdio je u nedjelju odluku ministarstva prosvjete da zabrani nošenje feredže, dugog ogrtača koja otkriva samo oči, u dvoranama sveučilišta u kojima se održavaju ispiti, objavili su sudski izvori.
Odluku o zabrani nošenja feredže na tim mjestima ministarstvo je donijelo u listopadu. Upravni sud očitovao se protiv peticije 50 studentica koje su se usprotivile zabrani, po pravosudnom izvoru. Na odluku se može uložiti žalba.

Vlasti su zabranu obrazložile sigurnosnim razlozima, ali sve veći broj žena koje nose feredžu izaziva kod njih zabrinutost. Neki vjerski dužnosnici vide u tome znak širenja islamskog fundamentalizma, u zemlji koja je veoma konzervativna na tom polju.

Sveučilište ugledne ustanove sunitskog islama Al-Azhara u Kairu priopćilo je u listopadu da je zabranilo nošenje feredže na kolegijima koje slušaju samo žene i u zgradama sveučilišta. Većina muslimanki na ulicama Kaira nosi hidžab, rubac koji prekriva kosu i vrat, ali ne i lice, a sve veći broj ih nosi feredžu.

Početkom školske godine ministarstvo prosvjete odlučilo je provesti uredbu o zabrani nošenja feredže u srednjim školama. Raspravu je u listopadu pokrenula izjava imama Al-Azhara Muhameda Sajeda Tantauija koji je naredio učenici da skine feredžu ocijenivši da je, kako prenosi tisak, "feredža samo tradicija koja nema veze s religijom".