c S
Dnevne novosti

FAZ: CSU traži zaustavljanje proširenja EU-a nakon prijama Hrvatske

05.01.2010 08:05 BERLIN, 4. siječnja 2010.(Hina) Stranka njemačke vladine koalicije Kršćansko socijalna unija (CSU) traži prekid pregovora Europske unije s Turskom o punopravnom članstvu i zaustavljanje procesa proširenja EU-a s izuzetkom Hrvatske, javlja dnevnik "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) u izdanju od utorka.
"S obzirom da je Turska miljama udaljena od potrebnih političkih i gospodarskih uvjeta za primitak u EU trebalo bi joj uskratiti izglede za primitak u Uniju", navodi se u dokumentu koji bi trebao biti prihvaćen na skorašnjem stranačkom kongresu CSU-a i kojim raspolaže FAZ. CSU se istodobno zalaže za zaustavljanje procesa proširenja EU "do daljnjega" s izuzetkom Hrvatske.

Za zemlje regije zapadnog Balkana CSU odobrava "europsku perspektivu" ali se protivi davanju bilo kakvih obećanja vezanih uz datum pristupa i jamstva za pristup. CSU se isto tako zalaže i za nove forme vezivanja uz EU koje bi bile "ispod razine" punopravnog članstva. "Preuranjeni pristupi nekih članica EU su doveli do ruba izdržljivosti", stoji u nacrtu CSU-a.

Bavarski demokršćani se ovim vanjskopolitičkim istupom protive koalicijskom programu demokršćansko - liberalne vlade Angele Merkel u kojem ove jeseni, na zahtjev liberala, nije uvrštena klauzula o odbijanju proširenja EU na Tursku. CSU se umjesto punopravnog članstva zalaže za "privilegirano partnerstvo" između Turske i EU što podržava i veća stranka njemačkog demokršćanskog bloka Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel.