c S
Dnevne novosti

Potpredsjednica Adlešič i dječja pravobraniteljica Jelavić u požeškoj kaznionici

05.01.2010 08:06 POŽEGA, 4. siječnja 2010.(Hina) Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič posjetila je danas s dječjom pravobraniteljicom Milom Jelavić Kaznionicu za žene u Požegi u kojoj služe zatvorsku kaznu 133 žene.
U zatvoru su i tri žene koje su rodile tijekom služenja kazne. Po riječima potpredsjednice Adlešič, majkama s djecom u dobi do tri godine zakonskim izmjenama trebalo bi se omogućiti da im djeca nakon navršene treće godine života ne odlaze nužno u udomiteljske obitelji ili u domove ako je majkama ostalo još nekoliko mjeseci zatvora.

Takve bi se žene, naime, prije pustile na slobodu. U požeškoj su kaznionici 103 žene kojima je potrebna psihosocijalna pomoć jer tijekom služenja zatvorske kazne i nakon izlaska iz zatvora imaju problema u komunikciji s djecom. Adlešič je upozorila i na veliki problem u komunikaciji između zatvorenica - maloljetnica i njihovih roditelja.

Psihosocijalni tretman, po mišljenju dječje provobraniteljice Jelavić, najslabija je karika u zatvorskom sustavu. "Važno je s tim u vezi napraviti pomak jer je psihosocijalni tretman važan u stjecanju i održavanju znanja o komuniciranju s vlastitim djetetom. Često dobivamo pisma roditelja koji iziđu iz zatvora u kojima nam pišu kako im treba godinu, pa i više dana da ponovno uspostave odnos s djetetom i nauče s njim komunicirati", rekla je Jelavić, dodajući kako je toj djeci još teže.

Adlešič je istaknula i na važnost izobrazbe zatvorenica te je s tim u vezi spomenula suradnju ministarstava obitelji i znanosti te obiteljskih centara koja će početi na proljeće. Maloljetnice i druge žene - zatvorenice žele iskoristiti mogućnost izobrazbe dok su na izdržavanju kazne te će se vidjeti može li im se omogućiti srednjoškolsko obrazovanje koje bi financirala država, rekla je Adlešič.