c S
Dnevne novosti

DIP: zabrana promidžbenog video spota kandidata Milana Bandića

07.01.2010 08:02 ZAGREB, 6. siječnja 2010.(Hina) Državno izborno povjerenstvo naložilo je elektronskim medijima zabranu emitiranja video spota predsjedničkog kandidata Milana Bandića u kojem se koriste iz konteksta izdvojene riječi protukandidata SDP-a Ive Josipovića "mapu Hrvatske potpuno zacrveniti", ocijenivši da takvo oblikovanje spota predstavlja povredu dopuštenog i korektnog načina izborne promidžbe.
Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je dopis Izbornog stožera Ive Josipovića kojim se zahtijeva zabrana emitiranja spota predsjedničkog kandidata Milana Bandića u kom se "koristi jedna od izjava predsjedničkog kandidata Ive Josipovića na način da se u više navrata ponavljaju riječi: 'mapu Hrvatske potpuno zacrveniti,... potpuno zacrveniti..., zacrveniti..., zacrveniti..., zacrveniti...'.

Uz te riječi koriste se i riječi treće osobe: 'drugovi i drugarice..., ...drugarski...'". Državno izborno povjerenstvo je pregledalo predmetni spot i utvrdilo da su riječi predsjedničkog kandidata očito izdvojene iz cjelovitog izričaja, a time i izvučene iz konteksta (značenja) u kojemu su izgovorene. Pri tome nije prijeporno da za takav zahvat ne postoji suglasnost protukandidata, kaže se u priopćenju.

DIP ocjenjuje da je "ovakvo izdvajanje pojedinih riječi iz konteksta rečenice, čime se bitno mijenja njezin smisao, neprimjereno i nedopušteno u svim slučajevima kada za to ne postoji suglasnost osobe čiji se izričaj za to koristi." Kada se promidžbenia spot jednog kandidata oblikuje "tako da se na nedopušteni način koriste izdvojene riječi upravo protukandidata, to predstavlja povredu dopuštenog i korektnog načina izborne promidžbe".

Državno izborno povjerenstvo nalaže svim elektronskim medijima zabranu emitiranja predmetnog video spota, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.