c S
Dnevne novosti

Bivši slovenski predsjednik Kučan opovrgao da se vraća u politiku

07.01.2010 07:58 LJUBLJANA, 6. siječnja 2010.(Hina) - Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan zanijekao je špekulacije da se nakon više od sedam godina vraća u aktivni politički život i da razmišlja u preuzimanju Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).
"Ne bavim se tom strankom niti drugim strankama. Još manje se bavim špekulacijama o mojoj navodnoj ulozi u raščišćavanju odnosa u DESUS-u. Nemam nikakve namjere da bih preuzeo neku ulogu u toj stranci", izjavio je Kučan za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Kako navodi televizija, špekulacije oko navodnog povratka Kučana u politički život plasirane su nakon što je jedan član stranke DESUS izjavio da je "politička hajka" protiv sadašnjeg predsjednika DESUS-a Karla Erjavca organizirana kako bi na njeno čelo došao Kučan.

Slovenski premijer Borut Pahor u utorak je parlamentu predložio da glasuje o razrješnici Erjavcu kao ministru za okoliš i prostor u njegovoj vladi, rekavši da nema drugog izbora nakon što je državna revizija u njegovom ministarstvu otkrila teške nepravilnosti. U srijedu je od stranke DESUS kao koalicijskog partnera u svojoj četverostranačkoj vladi zatražio da predloži svog novog kandidata za to ministarsko mjesto.

Dok se većina zastupnika stranke DESUS izjasnila za obranu Erjavca kao ministra u predstojećoj parlamentarnoj raspravi i prijeti izlaskom iz koalicije, dva "disidentska" zastupnika traže da Erjavec dade ostavku i na ministarski položaj i na mjesto predsjednika stranke. 69-godišnji Kučan nije član nijedne političke stranke, a politički nije aktivan od 2002. godine, kad je otišao u mirovinu nakon dva petogodišnja predsjednička mandata koja je osvojio u prvom krugu i s velikom većinom.

Kučana uz dugogodišnjeg premijera i kasnijeg predsjednika Janeza Drnovšeka smatraju najvećim i najzaslužnijim slovenskim političarem u vrijeme raspada Jugoslavije i stjecanja nezavisnosti. Na parlamentarnim izborima 2008. godine u završnici kampanje podržao je koaliciju lijevog centra i formiranje vlade koju vodi sadašnji premijer Borut Pahor.

U javnosti se malo pojavljuje, ali je zbog prijašnjih zasluga zadržao javni utjecaj. Stranke desnog centra ponekad ga označuju za jaku figuru koja "iza kulisa" drži konce na lijevoj strani slovenske političke pozornice.