c S
Dnevne novosti

Vlada: izmjene zakona o stambenoj štednji

08.01.2010 07:54 ZAGREB, 7. siječnja 2010.Hina Hrvatska je Vlada Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima proširuje pojam stambenog štediše i liberalizira ulaganja stambenih štedionica u projekte stanogradnje.
Prema važećim odredbama, stambeni štediša može biti samo hrvatski državljanin, a predloženim izmjenama, nakon ulaska Hrvatske u EU, uz hrvatske državljane to bi mogla biti i svaka fizička osoba koja ima prebivalište u Hrvatskoj.

Izmjenama se liberalizira i ulaganje stambenih štedionica kojima se dopušta odobravanje kredita izvođačima, odnosno građevinarima za projekte stanogradnje za zadovoljavanje stambenih potreba stambenih štediša i to do iznosa jamstvenog kapitala štedionice. To će, procjenjuje potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, omogućiti plasiranje 500 milijuna kuna u stanogradnju.

U drugo saborsko čitanje Vlada je uputila konačni prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Rješavanje problema vlasništva i korištena tih nekretnina, kako je istaknuto, omogućit će investicije u turističke nekretnine. Po riječima ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, sveukupna površina zemljišta koje prilikom pretvorbe i privatizacije nije unesena u društveni kapital procjenjuje se na sto milijuna četvornih metara.

Uredbom je Vlada utvrdila trošarine na ukapljeni naftni plin (UNP) za pogon i za grijanje i te trošarine vratila na razinu prije 31. prosinca 2009. godine, pa će trošarina za UNP za pogon i za grijanje iznositi 100 kuna na tisuću kilograma. Naime, novim Zakonom o trošarinama koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine bilo je predviđeno povećanje trošarine na UNP za pogon (tzv. autoplin) na 912,50 kuna na tisuću kilograma, dok bi trošarina na UNP za grijanje bila nula kuna. No, Uredbom o visini trošarine za UNP Vlada je trošarine vratila na razinu koja je vrijedila i do kraja prošle godine.