c S
Dnevne novosti

Koordinator EU-a za borbu s terorizmom protiv šire primjene skenera

08.01.2010 07:46 BERLIN, 7. siječnja 2010.(Hina/AFP) Koordinator Europske unije za borbu s terorizmom Gilles de Kerchove usprotivio se općoj primjeni skenera za cijelo tijelo u europskim zračnim lukama, piše Financial Times Deutschland u izdanju od petka.
"Ne bi trebalo inzistirati na sustavnoj primjeni uređaje na sve putnike i na sve letove. Mogli bi se izabrati neki letovi i skenirati njihovi putnici, a možda i dio drugih putnika", rekao je za Financial Times Deutschland.

"Ako se zajamči zaštita privatnosti, ako se bude poštovalo pravo na zaštitu podataka i ako uređaji omoguće djelotvorniju kontrolu, bit ću za brzo donošenje odluke", dodao je, ocijenivši "poželjnim" da Europska komisija iznese svoj prijedlog.

Španjolsko predsjedništvo EU-a, uz potporu zrakoplovnih stručnjaka iz europskih zemalja, zauzelo se u četvrtak za donošenje zajedničkog stajališta o primjeni skenera za cijelo tijelo. Nizozemska i Velika Britanija odlučile su opremiti skenerima svoje zračne luke, ali su Njemačka i Španjolska puno suzdržanije. Francuska i Italija razmišljaju da uskoro probno uvedu skenere u neke zračne luke.