c S
Dnevne novosti

Životopis Ive Josipovića

11.01.2010 08:02 ZAGREB, 11. siječnja 2010.(Hina) Ivo Josipović, sveučilišni profesor, skladatelj i saborski zastupnik, izabran je za trećega hrvatskog predsjednika.
Josipović je rođen 28. kolovoza 1957. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Pravni fakultet (1980.) te položio pravosudni ispit. Magistrirao je 1985. na poslijediplomskom studiju kaznenopravnih znanosti, a doktorirao 1994. s temom "Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu".

Na zagrebačkom Pravnom fakultetu predaje Kazneno procesno pravo, Međunarodno kazneno pravo i Prekršajno pravo. Kao pravnik, zastupao je Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, surađivao je na nekoliko međunarodnih projekata, a kao ekspert Vijeća Europe sudjelovao je u vrjednovanju zatvora u Ukrajini, Mongoliji i Azerbejdžanu.

Nakon srednje glazbene škole Josipović je glazbeno obrazovanje nastavio na studiju kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Skladao je za različita glazbala, komorne sastave i simfonijski orkestar, a za skladbe je dobio više domaćih i međunarodnih nagrada, uključivo i Nagradu Europske radiounije te diskografsku nagradu "Porin" 1999. i 2000.

Član je više domaćih i međunarodnih pravničkih i umjetničkih udruga, govori engleski jezik, a služi se i njemačkim. Josipović je od 1980. bio član Saveza komunista Hrvatske te sudjelovao u njegovoj transformaciji tijekom demokratskih promjena kad je pristupio Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP), a autor je prvog statuta te stranke.

Političko djelovanje i stranku napušta 1994. te se posvećuje struci - pravu i umjetnosti. No nakon devet godina, 2003., vraća se u politiku na poziv tadašnjeg čelnika SDP-a Ivice Račana te je na parlamentarnim izborima iste godine, kao nestranački kandidat na SDP-ovoj listi, izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, gdje postaje potpredsjednik Kluba SDP-a.

Nakon lokalnih izbora 2005. zastupnik je i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a na državnim izborima 2007. ponovno je izabran za saborskog zastupnika. U Saboru je sudjelovao u radu odbora za zakonodavstvo, pravosuđe te Ustav, poslovnik i politički sustav, a bio je i član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Službeno se u članstvo SDP-a vraća u ljeto 2008., a prošle je godine na unutarstranačkom odlučivanju za SDP-ova predsjedničkog kandidata pobijedio Ljubu Jurčića.

U predsjedničkoj je kampanji kao temeljni koncept zagovarao "Novu pravednost" kao društveno-pravni okvir za stvaranje boljeg i naprednijega hrvatskog društva, najavivši žestoku borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala. U braku je sa suprugom Tatjanom, također sveučilišnom profesoricom prava, s kojom ima 18-godišnju kćer Lanu.